Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua porţilor deschise pe şantierul arheologic de la Băile Figa, sit considerat unic în România

Agerpres.ro
arheologie asezare romana

Situl arheologic de la Băile Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud, considerat un bun de patrimoniu de excepţie, unic în România, unde au fost găsite vestigii care amintesc de mineritul şi extragerea sării încă din epoca bronzului, îşi va deschide porţile vineri, la iniţiativa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, pentru cei pasionaţi de acest domeniu şi nu numai.

"Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, cu sprijinul Primăriei Oraşului Beclean, Ministerului Culturii şi în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, organizează vineri, 16 iunie 2023, între orele 10:00 - 18.00, pe şantierul arheologic Beclean - Băile Figa, judeţul Bistriţa-Năsăud, evenimentul Ziua Porţilor Deschise. Cu această ocazie, cei interesaţi sunt aşteptaţi la faţa locului pentru a vedea suprafeţele arheologice aflate în cercetare, metodologia de cercetare arheologică şi vestigiile arheologice formate din structuri, instalaţii şi unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul şi extragerea sării. Evenimentul îşi propune să atragă atenţia asupra unui patrimoniu arheologic deosebit de valoros, dar şi să transmită publicului interesat, într-un limbaj accesibil şi atractiv, rezultatele cercetărilor arheologice de aici", se arată în comunicatul de presă remis AGERPRES.

Cercetările arheologice din acest an sunt coordonate de Valerii Kavruk şi Dan Buzea, arheologi de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Membrii echipei de cercetare vor oferi vizitatorilor informaţii despre campaniile arheologice desfăşurate până în prezent la Băile Figa

Descoperirile arheologice indică faptul că exploatarea sării s-a început la Băile Figa în jurul anului 3.000 î.Hr. (perioada epocii bronzului) şi a continuat până în secolul al XX-lea.

Dincolo de valoarea ştiinţifică, acest sit este considerat a avea un potenţial turistic important, aflându-se în imediata vecinătate a staţiunii turistice Băile Figa, care se bucură de un aflux turistic ridicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.