Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zoană (PSD): PPE atacă guvernele de stânga. Vrea să ascundă ce se întâmplă în Ungaria și Polonia

Gabriela Zoană

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană a declarat, sâmbătă, într-o emisiune televizată, despre dezbaterea care va avea loc în Parlamentul European pe tema statului de drept din România, că grupul european PPE „atacă guvernele de stânga” pentru a ascunde situația din țările cu guverne de dreapta.

„La nivel de Europa, conduce PPE, pentru că ei au cel mai mare procent. PPE e supărat că în Romania, în Malta și în alte țări, socialiștii sunt la putere. Bineînțeles că își doresc ca anul viitor, la alegerile europarlamentare, să se întoarcă. Și ei, de fapt, ce fac acum? Până la urmă, este un joc politic european, trebuie să ne gândim că jocul politic național este unul, avem un joc politic mult mai mare și mai greu, jocul politic european”, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, europarlamentarul PSD Gabriela Zoană, despre dezbaterea care va avea loc, pe 3 octombrie, în Parlamentului European, pe tema statului de drept din România, ședință la care va participa și premierul Viorica Dăncilă.

Europarlamentarul PSD a adăugat că „atacurile împotriva României” apar pentru că popularii europeni (PPE) vor „să ascundă” situația din Ungaria și Polonia, state conduse de guverne de dreapta.

„Trebuie să înțelegem lucrul acesta, atacurile împotriva României sunt, de fapt atacuri împotriva formei de guvernământ din România, nici măcar a Guvernului. Ce vor cei de la PPE să facă? Să ascundă, de fapt, ce se întâmplă în Ungaria și Polonia, unde guvernul este de dreapta, și atacă guvernele de stânga din Europa”, a precizat Gabriela Zoană.

Gabriela Zoană (PSD) a înlocuit-o în Parlamentul European pe Viorica Dăncilă la o zi după preluarea de către aceasta a funcției de prim-ministru.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi pentru MEDIAFAX, că Parlamentul European a amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea rezoluției privind statul de drept în România.

Întrebată de MEDIAFAX ce impact are asupra României adoptarea acestei rezoluții, Nicolai a răspuns: "Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate să conțină evaluarea asupra situației statului de drept și eventuale recomandări făcute României".

Pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentului European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august și a statutului de drept în România, discuție la care cutuma europeană prevede invitarea premierului țării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că în a doua săptămână a lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis va susține un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este și motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluției, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marți și miercuri, o vizită la Bruxelles unde s-a întâlnit și a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European.

Șeful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, premierul discutând cu aceștia despre protestele din 10 august și reforma în domeniul justiției în România, potrivit Guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în debutul ședinței de Guvern de joi, că le-a transmis liderilor de la Bruxelles că discuția despre existența unui stat de drept în România este "o temă falsă, eminamente politică".

"Discuția despre încălcarea statului de drept în România e o temă falsă, eminamente politică și am adus argumente în acest sens. Cât privește modificările în domeniul justiției am arătat că acestea au fost făcute în acord cu jurisprudența CEDO și recomandările Comsiiei de la Veneția", a afirmat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern care se desfășoară joi la Palatul Victoria.

Referitor la protestele din 10 august, în contextul dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European pe 3 octombrie, șeful Executivului a spus că le-a transmis liderilor europeni că în momentul de față în România este o anchetă în derulare, iar dacă se va dovedi că există persoane care au încălcat legea, atunci acestea vor răspunde.

„În ceea ce privește protestul am arătat că este o anchetă în derulare și că toți în fața legii suntem egali. Dacă au existat depășiri ale legalității, cei vinovați vor răspunde", a mai spus premierul.

Dăncilă a precizat că există "manipulări menite să inducă o percepție greșită a modului în care privește România și statul de drept din România".

Parlamentul European a aprobat recent declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, din cauza presupusei încălcări a normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE. Parlamentul European a aprobat raportul care constată că Guvernul Viktor Orban prezintă "riscul clar" de încălcare a valorilor UE şi a dispus iniţierea procedurii de sancţionare a Ungariei în virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Ungaria a catalogat drept "răzbunare meschină" decizia PE privind procedura de sancţionare. Consiliul UE şi Consiliul European vor decide dacă Ungaria va fi sancţionată pentru încălcarea normelor Uniunii Europene.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizării sistemului judiciar, a celui electoral şi în contextul abordării faţă de imigraţie. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale Uniunii Europene. Autorii rezoluţiei împotriva Ungariei, printre care se numără eurodeputata olandeză Judith Sargentini, afirmă că "există un risc clar privind încălcarea gravă a valorilor fundamentale europene".

În decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare în cazul Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.