Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zvon incendiar: BRD Pensii, cu 500.000 de clienți, pleacă din România?

Radu Pop
BRD pensii
BRD pensii

BRD Pensii, cel mai mic și mai puțin performant administrator de pe piața pensiilor private obligatorii (pilon II), și-a anunțat intenția de a părăsi România, informând în acest sens inclusiv o parte a angajaților, scrie economica.net.

Nu este exclus ca fondul unde cotizează jumătate de milion de români să ajungă în administrarea indirectă a autorităților, având în vedere că legea s-a schimbat recent în acest sens, însă nu acesta este cel mai probabil scenariu.

Reprezentanții societăți au afirmat că nu comentează zvonuri.

Performanța BRD Pensii în ceea ce privește randamentele obținute din plasamente este de departe cea mai slabă din sistem. Veniturile din comisioane sunt mici, societatea fiind pe pierdere în aproape toată perioada de 14 ani de la înființarea sistemului de pensii private. Mai mult decât atât, structura portofoliului BRD Pensii pe zona de Pilon II este una nu foarte bună, societatea având cea mai mare pondere a persoanelor în vârstă, al căror ciclu de cotizare se va încheia mai devreme. Aceste performanțe slabe, precum și lipsa unei perspective mai bune, au determinat acționarul, grupul francez Societe Generale, prin banca BRD, să ia decizia de a ieși de pe piața pensiilor private din România.

Care sunt cele mai probabile scenarii pentru viitor?

Legea garantează activul participanților, indiferent ce se întâmplă cu administratorul și, mai nou, permite Fondului de Garantare să preia funcțiile administratorului.

Primul lucru care trebuie subliniat este că legea face o distincție clară între administrator și fondul în sine, astfel că dacă un administrator părăsește piața, indiferent de motiv, banii participanților nu sunt afectați.

În acest punct al discuțiilor, BRD Pensii are mai multe variante la dispoziție.

Prima și cea mai logică este aceea de a transfera portofoliul către un alt administrator, prezent deja pe piața din România. Fără BRD ar rămâne doar 6 jucători. Cel mai mare fond, NN, controlează singur peste 28% % din piață, în timp ce locul 2, AZT, are peste 20%, iar locurile 3 și 4, Metropolitan Life și Aegon Vital între 12 și 13%.

Un al doilea scenariu ar fi ca BRD Pensii să își unească activitatea investițională cu BRD Asigurări de Viață, pe un tipar care a mai fost aplicat și de alți administratori. În cazul pilonului II, însă, cel obligatoriu, trebuie văzut dacă permite o astfel de mutare altfel decât în condițiile în care BRD Asigurări de Viață ar fi autorizat ca administrator de pensii private.

Al treilea scenariu s-a născut recent, prin modificările aduse legii pensiilor private prin OUG. Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP) a primit dreptul de a prelua, temporar, funcția de administrator de fond de pensii, dacă apar situații care impun această mișcare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.