Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

3.000 de refugiaţi sirieni, evacuaţi din taberele din Liban la ordinul armatei

harta.infoturism.ro
liban

Circa 3.000 de refugiaţi sirieni au fost nevoiţi să-şi părăsească taberele în care se aflau în estul Libanului, după un ordin de expulzare al armatei, a anunţat marţi un responsabil al organizaţiei neguvernamentale Human Rights Watch, informează AFP. Libanul, care număra circa patru milioane de locuitori înainte de izbucnirea, în 2011, a războiului din Siria vecină, a primit de atunci circa un milion de refugiaţi sirieni, iar mulţi dintre ei trăiesc în tabere neamenajate stabilite pe terenuri private.

La sfârşitul lui martie, armata libaneză a anunţat că refugiaţii care locuiesc în tabere în apropierea instalaţiilor de securitate, cum este aeroportul militar Rayak, în Bekaa, vor trebui să le evacueze. O sursă din domeniul securităţii libaneze a declarat la acea dată pentru AFP că decizia 'a fost luată din motive de securitate'. 'Nu pot fi mari aglomerări lângă baze militare. Alegem securitatea înainte de orice altceva', a adăugat această sursă.

Human Rights Watch precizează că 10.000 de refugiaţi sirieni riscă să-şi abandoneze taberele. Deja 'circa 3.000 de persoane au plecat după ce au primit ordine de evacuare verbale', a declarat Bassam Khawaja, specialist al HRW pentru Orientul Mijlociu. 'Ordinele (de expulzare) au început să fie emise la sfârşitul lui martie (...) şi oamenilor li s-a dat între 7 şi 10 zile pentru a evacua taberele', a adăugat acesta. Chiar dacă termenul limită a expirat, HRW constată că armata nu a început încă evacuările forţate. 'Însă cea mai mare problemă o constituie lipsa de claritate din partea guvernului şi armatei (libaneze) în ceea ce priveşte locul unde aceşti oameni ar trebui să se ducă', a mai spus Khawaja, conform Agerpres.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), nu se ştie câţi refugiaţi au fost mutaţi, însă 'unele familii s-au dus deja pe terenuri apropiate'. 'Unii au vorbit cu proprietarul şi au fost mutaţi pe un teren din apropiere al aceluiaşi proprietar', a declarat o purtătoare de cuvânt a HRW, Dana Sleiman. Refugiaţii care trăiesc în tabere pe terenuri private plătesc o chirie proprietarului. Luna trecută, premierul libanez Sadda Hariri a avertizat că actuala criză a refugiaţilor sirieni a atins un 'punct de ruptură' în Liban, evocând 'tensiuni' între libanezi şi sirieni, care ar putea degenera în 'conflicte civile'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.