Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al doilea proces al recrutorului de jihadişti din Belgia riscă să nu mai fie ţinut

Un al doilea proces judiciar împotriva unui dintre liderii jihadişti din Belgia, Khalid Zerkani, nu va mai avea probabil loc, în contextul în care Tribunalului corecţional din Bruxelles i s-a cerut luni să respingă acuzaţiile la adresa celui mai important recrutor de jihadişti belgian, transmit AFP şi La Libre Belgique, potrivit agerpres

Motivul este acela că Zerkani a fost deja condamnat pentru recrutarea şi trimiterea a numeroşi tineri belgieni în Siria şi că în consecinţă nu poate fi condamnat de două ori pentru aceeaşi faptă, a explicat noul său avocat, Nabil Khoulalene.

''El a fost deja condamnat la 15 ani pentru coordonarea unei celule teroriste. El este urmărit pentru fapte similare, dar cu persoane diferite'', a declarat Khoulalene.

Citeşte şi: Coreea de Nord declară trei zile de doliu naţional în memoria lui Fidel Castro

În apel, în aprilie acest an, Khalid Zerkani a fost găsit vinovat pentru recrutarea în Belgia a numeroşi potenţiali jihadişti pentru a fi trimişi în Siria, printre care Shakib Akrouh şi Abdelhamid Abaaoud, doi dintre autorii atentatelor comise la Paris în noiembrie 2015 şi soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi.

Or, Tribunalul corecţional din Bruxelles a decis, într-un dosar similar de terorism, cel al lui Soufiane A., că nu poate judeca aceeaşi persoană pentru aceleaşi fapte.

''Este un principiu general de drept, dar este prima dată când el este aplicat într-un dosar de terorism'', a adăugat Khoulalene.

În acest al doilea dosar, Khalid Zerkani este acuzat că a incitat la jihad numeroşi tineri din Bruxelles. Instanţa se va pronunţa pe 15 decembrie în acest caz, dar faptul că inclusiv procurorul Bernard Michel a susţinut cererea apărării poate lăsa să se înţeleagă că el nu va face apel.

SPECTACOLUL naturii. Un gheizer de peste 30 de metri a erupt într-un lac din Noua Zeelandă -VIDEO

Zerkani, un marocan activ în districtul bruxellez Molenbeek din 2012 până în 2014 şi prezentat de justiţia belgiană drept 'cel mai mare recrutor de candidaţi la jihad' din Belgia, a fost condamnat în iulie anul trecut la 12 ani de închisoare pentru că a condus un grup terorist.

El a făcut apel la această sentinţă, dar instanţa superioară a dictat, pe 14 aprilie acest an, pedeapsa maximă în acest caz - 15 ani de închisoare. În motivarea deciziei sale, Curtea de Apel a evidenţiat 'cinismul' celui supranumit 'Moş Crăciun' de către tinerii săi discipoli, cărora le furniza fondurile necesare pentru a se deplasa în Siria.

Desfăşurarea acestui proces în apel în luna februarie l-a împiedicat pe Khalid Zerkani să compară în acelaşi timp în faţa justiţiei alături de alţi 30 de acuzaţi, pentru a explica presupusul său rol în coordonarea unei filiere jihadiste similare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.