Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASALT FINAL. Mesaj pentru jihadiştii din Mosul: 'Predaţi-vă sau muriţi!'

facebook.com
mosul

Forţele irakiene au lansat luni un apel către civili să rămână în casele lor în zona veche a oraşului Mosul, îndemnându-i totodată pe jihadişti să se predea, a doua zi după lansarea asaltului final destinat să ducă la eliberarea ultimului bastion urban major din Irak de sub controlul militanţilor grupării Statul Islamic, relatează AFP, conform agerpres.

Elicoptere irakiene au lansat duminică seara circa 500.000 de pliante la Mosul, al doilea cel mai mare oraş irakian situat în nordul ţării.

Citeşte şi: Rusia cere SUA să respecte integritatea Siriei - Lavrov

Semnate de comandantul Rashid Yarallah, pliantele anunţă locuitorii "încercuirea din toate părţile a zonei vechi a oraşului Mosul şi începutul asaltului din toate direcţiile". "Staţi departe de locurile publice şi profitaţi de orice ocazie de a veni la forţele irakiene pentru a evita să fiţi utilizaţi drept scuturi umane", se menţionează în mesaj.

Potrivit ONU, circa 100.000 de civili sunt "reţinuţi ca scuturi umane" de către jihadişti în zona veche a oraşului Mosul.

Situat pe malul de vest al râului Tigru, care divizează Mosul, această zonă reprezintă un labirint de străzi înguste, puternic populate, dificil de utilizat în operaţiuni cu implicarea de blindate, iar folosirea de arme grele pune în pericol viaţa civililor.

Din zona situată în apropiere de o moschee pe malul de est al Mosul controlat de putere, în faţa oraşului vechi, armata irakiană a lansat luni apeluri prin megafoane din vehicule militare de tip Humvee, apeluri adresate deopotrivă civililor şi jihadiştilor grupării Statul Islamic.

Citeşte şi: Aşa ceva nu vezi în fiecare zi. Preşedintele a fost PRINS cu viespea-n gură - VIDEO

"Forţele irakiene sunt pe cale să pună capăt suferinţelor voastre. Părţile de est şi de vest ale Mosul vor fi în curând din nou reunite", se spune într-un mesaj adresat locuitorilor încercuiţi.

Mesajul oferă jihadiştilor alegerea între "a se preda sau a muri".

Sprijinite de aviaţia coaliţiei internaţionale antijihadiste condusă de SUA, forţele armatei irakiene, cele antitero (CTS) şi ale poliţiei federale au lansat duminică un asalt pentru a prelua controlul asupra zonei vechi a oraşului Mosul, unde s-a regrupat marea majoritate a jihadiştilor Statului Islamic.

Cucerirea oraşului vechi ar permite forţelor guvernamentale să controleze în totalitate cel de-al doilea oraş ca mărime al Irakului, căzut în mâinile Statului Islamic în 2014.

Operaţiunea este, în principiu, etapa finală a unei vaste ofensive lansată în urma cu opt luni de către forţele irakiene pentru a elibera oraşul Mosul de sub controlul jihadiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.