Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine a deschis cutia Pandorei

glob sah

Liderii occidentali? Sau Vladimir Putin? Dacă aș fi ideologul său și m-aș numi Aleksandr Dughin, aș arăta cu degetul, acuzator, spre Vest. Și aș afirma că Vestul a încălcat, în mod brutal, trei înțelegeri, punând viitorul Federației Ruse sub semnul întrebării.

Vezi și: Putin AVERTIZEAZĂ România: Lăsând glumele la o parte

A încurajat și a făcut în așa fel, încât mai multe state din care Uniunea Sovietică s-a retras, în loc să rămână neutre și să joace rolul de tampon între Est și Vest, au aderat la Uniunea Europeană și la NATO. Iar procesul este în curs. Vestul a creat un precedent prin modificarea hărții rezultate după cel de-Al Doilea Război Mondial atunci când a contribuit major la crearea unui stat numit Kosovo. Și, în fine, a amplasat armament strategic în proximitatea Rusiei. Dar nu sunt Aleksandr Dughin. Astfel încât îmi permit să prezint câteva contraargumente. Dacă am dreptate, atunci altcineva deschide cutia Pandorei. Și acel altcineva este însuși Vladimir Putin.

Într-o declarație fulminantă - vezi AICI, președintele Federației Ruse pune între paranteze Germania pentru că s-a unificat și nu a rămas la fel, împărțită în două state, cum a rezultat ea în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Pune în paranteze Polonia, Ungaria, România și alte state. Sugerează că ar putea fi puse pe tapet mai multe scenarii, de natură să conducă la o reașezare geostrategică de tipul celei rezultate imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Și asta ca răspuns la reproșurile conținute în paragraful anterior. Așa stau lucrurile oare?

Vezi și: Răfuielile politice iau amploare: Ponta, amenințat cu excluderea din PSD când era prim-ministru

Un mic “detaliu” căruia i s-ar putea aduga nenumărate altele: Germania, de pildă, nu a fost “împărțită” între Occident și Moscova, ci în mai multe zone de influență, controlată fiind de Uniunea Sovietică, de Statele Unite, de Marea Britanie și de Franța. Ceea ce a rezultat în final, culminând cu reunificarea Germaniei, a fost un proces istoric, economic și politic extrem de complex în care Uniunea Sovietică a fost și ea parte. Dar să trece peste “detalii”.

Vezi și: SONDAJ Cea mai spectaculoasă urcare, cum stau partidele și cel mai SLAB ministru/ SURSE

Înțelegerea convenită înainte să fi căzut Zidul Berlinului a fost încheiată între liderii Statelor Unite și Uniunii Sovietice. Celelalte state ale lumii nu au fost parte a  acestei înțelegeri. Cel mult au fost informate. Dar nici asta nu este sigur. Atunci, s-a convenit într-adevăr ca, în schimbul retragerii Uniunii Sovietice din statele în care a adus comunismul pe tancuri, Statele Unite să le refuze țărilor astfel eliberate dreptul de a-și făuri propria politică externă. Adică de a decide singure dacă doresc sau nu să intre în Uniunea Europeană și în NATO. Într-adevăr și România a fost implicată în acest aranjament și, în mod cert, fără să fi fost în vreun fel informată. Dar una dintre cele două entități juridice a dispărut. În scurt timp, Uniunea Sovietică nu a mai existat. Au apărut state noi, independente atât în ceea ce privește țările din zona de influență sovietică, cât și în privința unor republici care au aparținut și nu mai aparțin Uniunii Sovietice. Între cele două categorii de state și națiuni sunt atât puncte comune, cât și diferențe specifice. Noi, românii, facem parte din categoria celor care au fost supuse ocupației, s-au aflat în sfera de influență a Uniunii Sovietice, spre final și-au manifestat, în diverse forme, independența, iar apoi, după căderea Zidului Berlinului, s-au desprins din orbita Moscovei. Aceste state din prima categorie și într-o măsură destul de mare și statele din cea de-a doua categorie, cele care fuseseră integrate Uniunii Sovietice, dobândindu-și independența, au dobândit și dreptul, pe care nicio înțelegere nu li-l putea răpi aprioric, de a-și hotărî singure soarta. De a decide din ce sistem de alianțe economice, politce și militare vor să facă parte în viitor.

Vezi și: Istoricul Lucian Boia îi dă dreptate ambasadorului SUA: Moldova nu este România/ VIDEO

Și, astfel, unele state au ajuns să fie membre ale Uniunii Europene și membre NATO. Iar altele sunt pe cale să își finalizeze obiective asemănătoare. Nicio înțelegere din lume, la nivel înalt, între liderii a două super puteri, dintre care una a dispărut ca entitate juridică, nu are dreptul să impună acestor națiuni calea de urmat. Iar Occidentul nici nu a făcut acest lucru, în ciuda faptului că a ezitat câțiva ani buni. La acest capitol, Vladimir Putin și ideologul său Aleksandr Dughin pot fi contraziși cu mare ușurință.

Vezi și: Traian Băsescu, REACȚIE FURIBUNDĂ după divorțul Elenei: Îl voi da în judecată

Mai delicată este chestiunea Kosovo. O entitate statală pe care România nu a recunosct-o. Dar care totuși există, prin voința popoarelor din această parte a lumii. E adevărat, și cu binecuvântarea democrațiilor occidentale. Kosovo a apărut însă pe harta lumii nu din senin, ci ca rezultat al unui război pe care, să ne amintim, nu Occidentul l-a inițiat. Ci liderul fostului stat iugoslav, masiv încurajat de Moscova și care s-a făcut vinovat de atrocități și de crime împotriva umanității. Din motive rasiale, etnice și religioase.

S-a întâmplat între Băsescu și Syda, înainte de divorț. Ce i-a făcut ginerelui

Între Kosovo și Crimeea, diferențele sunt uriașe. Crimeea este rezultatul unei intervenții brutale a Moscovei într-un stat vecin și suveran, care a căzut victimă unui război hibrid și unei intervenții asimetrice, dar extrem de dure, de rapide și de hoatarate a Moscovei. Este o modificare unilaterală a hărții lumii, hotărâtă de Moscova și cu care restul lumii nu este de acord.

Vezi și: Ce i s-a întâmplat lui Marian Godină după ce i-a transmis un mesaj lui Petre Tobă

În ceea ce privește amplasarea unor capacități militare, de tip Deveselu, în proximitatea Federației Ruse, este de reamintit faptul că, în ciuda afirmațiilor tandemului Putin-Dughin, acestea reprezintă opțiunea fermă a unor state suverane și nu au, sub nicio formă, semnificația unor gesturi agresive, ostile sau amenințătoare la adresa Federației Ruse. Sunt, pur și simplu, măsuri de apărare și autoapărare.

Dacă există o cutie a Pandorei, dacă ea a fost deschisă de cineva și dacă vrem ca această cutie a Pandorei să fie închisă, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să vedem cine a pus cu adevărat, pentru prima dată, mâna pe clanță. Cine a desfăcut lacătul. Și, apoi, să îl rugăm frumos să transpire pentru a închide la loc cutia Pandorei. Dacă nu este prea târziu.

Vezi și: Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, la un pas să fie linșat de populație - VIDEO

Iar dacă cumva este prea târziu, atunci nu mai avem încotro. Războiul propagandei va trebui să aibă nu unul, ci doi combatanți.

Vezi și: Preliminarii CM 2018. România intră în joc. Ce alte meciuri mai sunt și unde se văd

un articol de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.