Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francezii preiau Romania de la CIA

/www.intelligencebureau.org/

National:

In Romania ultimilor ani nu s-a putut scoate o vorba despre siguranta nationala fara a se bate la nesfarsit moneda despre parteneriatul strategic al tarii noastre cu Statele Unite ale Americii. Un parteneriat, fara putinta de tagada, extrem de important, dar care nu rezolva pe deplin ecuatia securitatii Romaniei. Iar situatia de fapt pare sa se schimbe vertiginos in ultimele saptamani, dupa victoria triumfala a lui Donald Trump, CIA urmand sa fie de acum inainte mult mai putin prezenta in viata noastra, cel putin in ceea ce priveste politica interna sau mediul de afaceri.

Insa locul dominant lasat liber de catre statia CIA de la Bucuresti a fost imediat umplut de catre DSGE-ul francez. Este vorba despre influenta Directiei Generale pentru Securitate Externa din Franta, care a reusit sa ia fata serviciului german de informatii BND. Iar revenirea in carti a filierei franceze este cu atat mai spectaculoasa cu cat, in ultimii doi ani, serviciul de spionaj german isi arogase dreptul de „tutore“ atat al sistemului informational romanesc, cat si al intregii politici si societati romanesti.

Ceea ce explica si cozile nemasurate de la Ambasada Germaniei la Bucuresti, pe care le formau politiciienii romani adepti ai „linsului clantelor“, cat si faptul ca mediul de afaceri fusese pur si simplu subjugat de interesele austriaco-germane.

Iata insa ca, dupa cum sustin surse atat din SRI, dar mai ales din SIE, noii „jupani“ din tara noastra sunt ofiterii francezi de influenta ai DGSE, unii dintre ei chiar cetateni romani extrem de bine ancorati in mediul de afaceri.

Cand doi se cearta…

Deja in sistem se stia de multa vreme ca, daca stranuta cumva vreun agent CIA detasat la Bucuresti, racesc instant si locatarii de la Palatul Cotroceni, cat si cei de la Palatul Victoria. Iar americanii par sa fi profitat din plin de acest statut privilegiat, chiar daca, mai ales dupa incredibila rasturnare de situatie si propulsarea „neamtului“ Klaus Iohannis la Cotroceni, pozitia dominanta a CIA a fost serios amenintata de catre agentii BND.

Iata insa ca, tocmai cand germanii isi frecau mainile incantati ca BND-ul lor va desavarsi ceea ce au inceput in tara noastra, lucrurile s-au schimbat radical si, dupa cum sustin surse din sistem, beneficiind si de sprijinul Mossad-ului israelian, Directia Generala de Securitate Externa a Frantei a preluat fraiele puterii subterane, mai ales dupa instalarea guvernului PSD-ALDE.

Sa circule banul!

Desigur, initiatii sistemului pot spune ca, de fapt, DGSE nu a facut decat sa-si reia rolul predominant pe care l-a detinut multa vreme asupra serviciilor secrete romanesti. Iar victoria este cu atat mai mare cu cat, realist privind lucrurile, miza acestor razboaie fratricide este una de-a dreptul ametitoare, cel putin din punct de vedere financiar. Pentru ca, daca serviciul secret al unui stat strain este considerat cel mai bun prieten al sistemului de la noi, atunci, aproape automat, investitorii din respectiva tara se bucura si de o pozitie privilegiata. Asa ca, de exemplu, daca BND-ul reusea sa preia locul CIA, era de asteptat ca firmele germane si austriece, cele din urma fiind variantele „acoperite“ preferate de catre BND si chiar FSB-ul rusesc si-ar fi luat  „partea leului“ din contractele de mare infrastructura care urmeaza sa fie acordate de acum inainte de catre noul guvern roman. Asa insa, companiile franceze se vor afla, cat de curand, din nou in fruntea celor mai bine pozitionate societati care isi desfasoara activitatea in Romania. Iar aceasta veste este considerata drept una imbucuratoare, pentru ca se considera ca politica DSGE este una cat se poate de pragmatica, incurajandu-se „circulatia banului“ si impulsionarea afacerilor. Afaceri din care, desigur, si DSGE are propria parte, dar asta este o cu totul alta poveste…

RFI:

A doua zi după discursul de adio al preşedintelui democrat Barack Obama, viitorul locatar de la Casa albă şi-a susţinut prima conferinţă de presă de când a fost ales. Donald Trump a răspuns întrebărilor jurnaliştilor după publicarea unor documente, potenţial extrem de explozive apărute în presa americană! Canalul de televiziune CNN dar şi alte medii de informare au dezvăluit existenţa unei note scrise de un fost membru al contra-spionajului britanic. In acest document de 35 de pagini redactat anul trecut, se evocă presupuse legături, unele foarte compromiţătoare, întreţinute de Donald Trump şi anturajul său cu Rusia.

Potrivit documentelor publicate de canalul CNN, apoi de platforma Buzzfeed şi de alte medii de informare, Donald Trump este suspectat că ar fi implicat într-un scandal şi mai sordid decât ne-am fi putut imagina. Cele 35 de pagini ale documentului conţin, în parte, informaţii neverificate, precizează mediile de informare citate mai sus. Care explică de ce nu le-au publicat până acum cu toate că circulau déjà de ceva vreme prin diverse redacţii. Informaţiile, dacă se adeveresc, sunt însă explozive.

Cine a redactat documentul de 35 de pagini?

Informaţiile, în fapte nişte scurte note, au fost compilate de-a lungul anului trecut – mai exact pe perioada verii - de un fost agent al contra-spionajului britanic, MI-6, pe vremuri în post la Moscova – şi deci cu relaţii şi contacte în capitala rusă. Respectivul s-a reconvertit astăzi în sectorul privat şi ar fi fost angajat de rivalii lui Trump în timpul campaniei pentru primarele republicanilor americani. Ideea era de a constitui un dosar privindu-l pe Donald Trump. In august 2016, agentul contactează însă FBIul. După alegerea lui Trump, în noiembrie, o copie a respectivei note a ajuns şi în mâinile serviciilor de informaţii. Conţinutul documentului este atât de compromiţător încât serviciile l-au informat pe preşedintele-ales şi i-au redactat chiar şi un rezumat de două pagini. Un text înmânat şi lui Barack Obama şi membrilor Congresului de la Washington.

Ce aflăm din aceste note, ce au revelaţiile atât de « exploziv »?

Aflăm că ruşii ar fi montat un dosar compromiţător despre Donald Trump pentru a face apoi eventuale presiuni asupra lui sau pentru a-l discredita. Ruşii ar deţine astfel elemente despre viaţa privată a lui Trump dar şi despre finanţele sale. Mai mult de atât, într-un pur stil sovietic, ruşii ar avea chiar şi imagini video compromiţătoare, cu caracter sexual, realizate pe când Trump se afla în voiaj la Moscova în 2013 şi ar fi frecventat prostituate acolo. Dosarul arată că ar exista şi legături între anturajul lui Donald Trump şi oficiali ruşi, ca şi posibile schimburi informale şi secrete în timpul recentei campanii electorale.

Cum au reacţionat cei puşi în cauză, Donald Trump şi echipa sa dar şi ruşii?

Consilierul special al preşedintelui-ales, Michael Cohen, arătat cu degetul în aceste documente, dezminte vehement pe reţeaua Twitter respectivele acuzaţii. Donald Trump însuşi a denunţat şi el pe canalul său favorit de exprimare "informaţii false" şi o presupusă « vânătoare de vrăjitori. Rusia nu a încercat niciodată să facă presiuni asupra mea. Nu am nimic de a face cu Rusia ! » a mai scris, furios, Donald Trump pe Twitter. Dând din nou vina pe serviciile de informaţii, viitorul preşedinte a denunţat metode folosite contra sa « demne de Germania nazistă ».

Casa albă a refuzat să comenteze dar nu şi Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a dezminţit, cum era de aşteptat, acuzaţiile, şi s-a apărat că ar folosi metode sovietice. « Nu avem niciun kompromat despre Donald Trump » a declarat Dmitri Peskok, folosind un termen din vremea URSS prin care erau desemnate informaţiile compromiţătoare obţinute despre persoane susceptibile a fii şantajate ulterior. « E vorba în mod clar de o tentativă de a face rău relaţiilor noastre bilaterale. Ca şi precedentul raport, acesta face parte din ceeace se numeşte în engleză « Pulp fiction ». Bineînţeles că trebuie să privim chestia asta şi cu umor dar există şi o parte tristă a poveşti. Sunt oameni care fac totul pentru a propaga astfel de isterii şi apoi lansează vânătoarea de vrăjiori, termen folosit dealtfel şi de preşedintele-ales. Scopul este deci de a întreţine relaţii bilaterale degradate » e de părere purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.