Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GATA cu nepotismele. Deputaţii britanici NU au voie să-şi angajeze rude sau apropiaţi

Autoritatea de reglementare a activităţii parlamentare (IPSA) din Marea Britanie a decis joi să interzică în viitor ca aleşii din Camera Comunelor să îşi poată angaja membri ai familiei sau persoane din anturajul foarte apropiat, relatează AFP, potrivit agerpres.

"Considerăm că angajarea de 'apropiaţi' nu răspunde practicilor de angajare moderne care cer o recrutare justă şi deschisă pentru a acoperi diversitatea", a declarat preşedinta IPSA, Ruth Evans.

ALERTĂ - Regina Marii Britanii a semnat legea care permite declanşarea Brexit-ului

Decizia survine în contextul în care ideea a fost dezbătută în Franţa, după apariţia suspiciunilor că Francois Fillon, candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale, şi-a angajat fictiv soţia şi doi dintre copii.

Măsura va intra în vigoare începând cu viitoarele alegerile legislative din Marea Britanie din 2020. Deputaţii care deja au angajat un apropiat vor putea să îl păstreze în post, a precizat IPSA, o comisie independentă creată după scandalul deconturilor fictive de cheltuieli care a izbucnit în 2009.

În prezent, 151 de deputaţi din 650 au ca angajat un membru de familie, dintre care 84 de aleşi conservatori, 50 de aleşi laburişti şi 10 aleşi de la partidul separatist scoţian SNP, conform IPSA.

Din 2010, o singură angajare de acest tip a fost permisă pentru fiecare deputat şi supusă unei analize atente a IPSA pentru a se evita orice "acuzaţie de angajare fictivă".

EXPLOZIE la sediul FMI din Paris. O bombă a fost trimisă în plic

Deşi majoritatea deputaţilor s-au pronunţat împotriva interdicţiei de a angaja un apropiat, IPSA a explicat că "înţelege nevoia (lor) de a angaja persoane în care au încredere, însă nu consideră că aceste persoane trebuie să fie neapărat apropiaţi".

IPSA a adăugat că decizia sa nu are legătură cu descoperirea vreunui abuz, în contextul în care media britanice au relatat pe larg despre problemele judiciare ale lui Fillon.

"Dar suntem hotărâţi să reducem această practică în viitor, pentru a încuraja bunele practici în materie de recrutare de către deputaţi şi pentru a garanta în faţa opiniei publice folosirea corespunzătoare a banilor contribuabililor", a adăugat IPSA în raportul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.