Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin intervine în LUPTA pentru PUTERE din Uzbekistan

twitter.com
putin

Preşedintele uzbec Islam Karimov a murit pe data de 2 septembrie la vârsta de 78 de ani, după un sfert de secol la conducerea Uzbekistanului. În absenţa unui succesor desemnat, lupta pentru putere este în toi la Taşkent, cu evidenta implicare a marilor actori.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a sosit marţi la Samarkand pentru a se reculege la mormântul preşedintelui uzbec Islam Karimov, le-a cerut marţi succesorilor acestuia să-i continue politicile - o încurajare pentru aceştia de a urma linia autoritară a lui Karimov.

Guvernul vrea să schimbe din temelii Codul Fiscal. Toți angajații vor fi afectați

'Desigur, noi sperăm că tot ceea ce Islam Karimov a început va fi dus mai departe', i-a spus Putin premierului uzbec, Shavkat Mirziyoyev, în timpul vizitei sale în Uzbekistan, potrivit REUTERS.

'Din partea noastră, vom face totul pentru a sprijini această cale de dezvoltare reciprocă şi conducerea Uzbekistanului. Puteţi conta pe noi pe deplin ca pe cei mai siguri prieteni', a declarat Putin, care a sosit în Uzbekistan din China, unde a participat la summitul G20.

George Maior, declarație FERMĂ: Doctoratele plagiate, un RISC la adresa securității

La rândul său, Mirziyoyev a afirmat că vizita lui Putin 'spune foarte mult'.

'Relaţiile noastre politice externe cu Federaţia Rusă sunt cele ale unui parteneriat strategic şi vom continua să dezvoltăm această relaţie pe care aţi construit-o cu Islam Karimov timp de atâţia ani', a mai spus el.

El este INTERLOPUL despre care Băsescu a zis că a vrut să-i răpească fiica / FOTO

Lupta pentru putere ar avea loc între premierul Shavkat Mirziyoyev, 58 de ani, aflat în funcţie din 2003, şi ministrul de Finanţe Rustam Azimov, 57 de ani, informează Adevărul. Cei doi reprezintă două clanuri: clanul din Samarkand (Mirziaev) şi clanul din Taşkent (Azimov). Doar unul dintre ei, şi anume Mirziaev, se bucură de sprijin din partea unuia dintre cei trei mari actori internaţionali menţionaţi mai sus.

Premierul tehnocrat Şavkat Mirziaev este văzut drept favorit să-i succeadă lui Islam Karimov, mai ales că s-a ocupat de organizarea funeraliilor. Un alt atu al său este că întreţine legături strânse atât cu familia Karimov, cât şi cu oficiali din puternicile servicii de securitate. Contestat de organizaţiile de apărare ale drepturile omului pentru exploatarea copiilor, se bucură însă de sprijinul Kremlinului. Pledează pentru reforme moderate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.