Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAPN vrea intensificarea cooperării militare româno-italiene

www.aktual24.ro
Gabriel Leș MApN

Intensificarea cooperării militare româno-italiene, precum şi în cadrul NATO şi UE, a fost subliniată în cadrul întrevederii pe care ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major General (SMG), generalul Nicolae Ciucă, au avut-o vineri cu şeful Statului Major al Apărării din Republica Italiană, generalul Claudiu Graziano. Ministrul Leş a subliniat importanţa deciziilor luate în această săptămână la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării, cu privire la creşterea prezenţei maritime aliate în Marea Neagră, regiune care, potrivit acestuia, are un rol esenţial pentru securitatea şi stabilitatea întregii Alianţe, se arată într-un comunicat transmis de MApN.

De asemenea, ministrul Apărării a punctat susţinerea pe care România o acordă iniţiativei de înfiinţare a unui hub regional pentru Sud, prilej cu care şeful forţelor armate italiene a exprimat nevoia pentru un răspuns coerent la ameninţările de orice natură, care vin din sudul Alianţei. La rândul său, generalul Ciucă l-a asigurat pe omologul italian de susţinere în abordarea provocărilor de securitate, menţionând participarea, în viitor, a unei fregate româneşti la Operaţia Sea Guardian în Marea Mediterană. Şeful SMG a împărtăşit opinia potrivit căreia mediul de securitate actual poate fi menţinut în echilibru doar prin cooperare şi susţinere reciprocă.

'Militarii români şi italieni au luptat umăr la umăr în Irak, Kosovo, Bosnia şi, actualmente, în cadrul Operaţiei Resolute Support din Afganistan. Mediul de securitate este în continuă schimbare, cu provocări şi ameninţări diverse care au un ritm greu de anticipat şi soluţii dificil de previzionat. Tot cea ce realizăm acum contribuie la demonstrarea faptului că centrul de greutate al Alianţei constă în coeziunea acesteia şi în hotărârea de a continua să identifice diferite căi şi oportunităţi care pot contribui la întărirea forţei de acţiune comună. Armata României va face tot cea ce îi stă la îndemână pentru a îndeplini toate angajamentele asumate în relaţia bilaterală şi aliată', a completat generalul Ciucă, potrivit sursei citate, conform Agerpres.

Generalul Graziano a mulţumit pentru invitaţia de a vizita România, subliniind rolul major pe care îl au legăturile istorice şi culturale dintre cele două ţări, la care se adaugă valorile comune de libertate şi coeziune. În discuţiile cu cei doi oficiali români, oaspetele italian a reiterat susţinerea Forţelor Armate Italiene privind iniţiativele României şi NATO de întărire a flancului estic al Alianţei şi a zonei extinse a Mării Negre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.