Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O lege care să permită oprirea migranților la graniță va fi promovată în Danemarca

migranti frontiera

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a anunţat că guvernul său minoritar va susţine adoptarea unui proiect de lege care prevede posibilitatea ca într-o situaţie de criză solicitanţii de azil să poată fi respinşi la graniţă.

Şeful executivului de la Copenhaga a precizat, într-un interviu acordat marţi agenţiei Reuters, că doreşte evitarea unei situaţii de genul celei de anul trecut, când circa 21.300 de migranţi au intrat în Danemarca, şi a amintit că în conformitate cu regulamentul de la Dublin (ce reglementează soluţionarea cererilor de azil în UE), refugiaţii trebuie să formuleze cererea de azil în prima ţară unde au intrat în blocul comunitar.

Citește și: Rusia a eliberat un disident din Crimeea dintr-o clinică de psihiatrie

Premierul danez a mai menţionat că legea propusă este inspirată dintr-un act normativ similar adoptat în luna iunie de Norvegia, care nu este membră a UE, dar a aderat la regulamentul de la Dublin. 'Aşa cum Norvegia ne-a transmis un semnal, noi la rândul nostru dorim să le transmitem celorlalţi un semnal că trebuie să găsim o soluţie în Europa astfel încât să ne protejăm frontierele externe', a indicat Rasmussen.

Circa 1,3 milioane de migranţi veniţi din afara Europei au ajuns anul trecut în Grecia şi Italia, ţările din prima linie a acestui val migrator, care i-au lăsat să-şi continue călătoria către statele din nordul Europei. Unele dintre acestea din urmă, inclusiv Danemarca, au reacţionat prin suspendarea acordurilor Schengen, reintroducând temporar controalele la frontiere.

Legea propusă de guvernul danez trebuie aprobată şi de parlament, unde liberalii premierului Rasmussen deţin numai 34 din cele 179 de mandate şi pentru a-şi promova iniţiativele au nevoie de sprijinul altor partide, inclusiv de cel al formaţiunii antiimigraţie Partidul Popular Danez.

Comisia Europeană a anunţat că va comenta pe marginea acestei legi atunci când ea va fi propusă efectiv, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.