Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul polonez a votat în favoarea începerii unei dezbateri privind controversată reformă a justiţiei

getty
polonia, parlament

Camera Inferioară a Parlamentului din Polonia a votat marţi în favoarea începerii unei dezbateri asupra unui controversat proiect de lege privind reforma justiţiei, despre care opoziţia a spus că va submina independenţa judecătorilor, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Pe fundalul unor strigăte de protest ale opoziţiei, care a scandat 'ruşine' şi 'scandalos', Parlamentul, unde partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) deţine majoritatea, a votat pentru începerea unei dezbateri privind un proiect de lege care prevede revizuirea Curţii Supreme.

Citeşte şi: Netanyahu SE OPUNE cu fermitate unui armistiţiu în sudul Siriei

Comisia Europeană a anunţat luni că urmăreşte 'cu preocupare' evenimentele recente din Polonia, şi anume reformele în justiţie care au scos duminică mii de persoane în stradă la Varşovia.

Mai mulţi parlamentari polonezi, membri ai PiS, au propus miercuri un proiect de lege în baza căruia ar urma să fie înlocuiţi judecătorii Curţii Supreme, cu excepţia celor desemnaţi de ministrul Justiţiei, iniţiativă ce a stârnit proteste din partea opoziţiei.

În aceeaşi zi - descrisă de preşedinta Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, drept 'miercurea neagră' -, Parlamentul de la Varşovia a votat alte iniţiative legislative privind reforme în justiţie, una dintre ele acordând Parlamentului dreptul de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai Consiliului Naţional al Magistraturii. A altă lege modifică regimul tribunalelor de drept comun, unde preşedinţii sunt numiţi de Ministerul Justiţiei.

Încercând să justifice adoptarea acestor legi, ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro a acuzat Consiliul Naţional al Magistraturii că este "o corporaţie care, ea singură, decide tot" şi că magistraţii sunt "o castă" ale cărei rădăcini se află în perioada comunistă şi că servesc interesele anumitor grupuri politice.

Citeşte şi: Avertisment de la FBI. Jucăriile conectate la internet reprezintă un PERICOL major

De când conservatorii PiS au câştigat alegerile legislative în octombrie 2014, autorităţile de la Varşovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei şi separaţia puterilor în stat, precum şi ca urmare a deciziei Poloniei de a respinge politica UE privind redistribuirea migranţilor între statele membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.