Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin, vizită în Turcia pentru a discuta despre energie în pofida dezacordurilor asupra Siriei

putin erdogan

Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează luni o vizită în Turcia pentru a participa la un summit consacrat energiei şi pentru a se întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pecetluind reconcilierea lor în pofida dezacordurilor asupra Siriei, comentează AFP.

Vremea schimburilor de acuzaţii virulente între Putin şi Erdogan după doborârea de către aviaţia turcă a unui avion de vânătoare rusesc în noiembrie 2015 pare să fi trecut. Acum este timpul cooperării energetice şi cei doi conducători au ca obiectiv să-şi reafirme angajamentul de a duce la bun sfârşit proiectul gazoductului ruso-turc TurkStream, care urmează să transporte gaze ruseşti spre Europa trecând prin Marea Neagră, precum şi pentru construirea de către Moscova a primei centrale nucleare turceşti.

Întrevederea între cei doi lideri luni, la Istanbul, unde Putin va participa la Congresul mondial al energiei, va fi a treia de când Moscova şi Ankara au decis să-şi normalizeze relaţiile după grava criză provocată de distrugerea unui bombardier rusesc în zona frontierei dintre Turcia şi Siria.

Citește și: Autorităţile ucrainene anunţă CAPTURAREA unui spion militar rus

Ca represalii, Rusia a impus o serie de sancţiuni economice împotriva Turciei, între care interdicţia zborurilor charter spre această ţară. Măsura s-a tradus printr-o scădere cu 83% a numărului de turişti ruşi în Turcia într-un an, potrivit cifrelor oficiale turce.

În pofida recentei lor apropieri, Moscova şi Ankara sunt în continuare ferm opuse în dosarul sirian: prima este un aliat-cheie al preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce a doua îi sprijină pe rebelii care vor să-l înlăture de la putere.

Dar cele două părţi par să dorească să evite acest subiect pentru a se concentra asupra domeniilor de potenţială cooperare, în special energia. Ca un semn al acestui pragmatism, Turcia şi Rusia se ambiţionează să-şi consolideze schimburile economice pentru a le ridica la 100 miliarde de dolari anual. "Procesul de vindecare a început, fiecare lăsând în urmă amintirea neplăcută a ultimelor zece luni scurse pentru a se concentra asupra anumitor domenii, ca energia, unde cele două ţări au un interes reciproc să coopereze", a explicat pentru AFP Andrew Neff, analist la IHS Energy.

Potrivit acestuia, Turcia adresează astfel Occidentului - prin această apropiere - un mesaj care arată că ea poate încă "să-şi urmeze propria cale", în contextul în care Erdogan afirmase că a fost prea puţin susţinut de către partenerii săi europeni şi american după lovitura de stat eşuată din iulie. La precedenta lor întâlnire cu ocazia G20, desfăşurat în China, la începutul lunii septembrie, preşedintele turc promisese omologului său că proiectul TurkStream va fi realizat "cât mai repede posibil".

Gazoductul TurkStream ar urma să transporte din Rusia în Europa 31,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an şi astfel să permită Moscovei să-şi limiteze recurgerea la tranzitarea livrărilor sale de gaze prin Ucraina. Acest proiect strategic fusese dezvăluit la sfârşitul anului 2014, în acelaşi timp cu abandonarea - în plină criză ucraineană- a proiectului South Stream prin Marea Neagră, blocat de UE. În pofida ambiţiei afişate, analiştii rămân sceptici cu privire la rentabilitatea proiectului şi la realizarea sa, construirea gazoductului rămânând deocamdată în stadiu de proiect. "TurkStream este mai degrabă un vis decât un gazoduct real şi, în pofida reluării relaţiilor politice şi economice, este în continuare în punctul de start", subliniază Neff, relevând de altfel că obiectivul iniţial de a asigura primele aprovizionări în 2017 pare "prea optimist" în acest stadiu. Singurul progres posibil între cele două ţări: reluarea de către ruşi a lucrărilor la şantierul primei centrale nucleare turce de la Akkuyu (sudul ţării). Această centrală, al cărei cost a fost estimat la aproape 18 miliarde de euro (20 miliarde de dolari), este dorită de Erdogan care doreşte să asigure Turciei - ţară săracă în hidrocarburi - mai multă autonomie energetică, anunță Agerpres.

Congresul mondial al energiei va începe luni cu un discurs al ministrului saudit al energiei, Khalid A.Al-Falih, urmat în timpul zilei de un discurs al lui Putin.

Pentru Erdogan această întrevedere este şi o ocazie de a face comunitatea internaţională să uite de succesiunea de atentate şi de tentativa de lovitură de stat, care au afectat în acest an Turcia şi să facă astfel din ţara un actor mondial de neocolit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.