Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la Justiție. Guvernul Cioloș creează un precedent periculos și rușinos

Chiloții manechinului și aiurelile lui Ernu (să te acuze Ernu de extremism e ca și cum te-ar acuza Râmaru de crime în serie) ascund adevărata numire scandaloasă din guvernul Cioloș.

Odată creat precedentul, de-acum încolo ne vom trezi la Justiție numai cu trepăduși și activiști politici fără studii de drept.

Da, suntem într-o situație absolut penibilă. Într-un guvern care se vrea al tehnocraților, adică al profesioniștilor neimplicați politic și buni specialiști în domeniul pe care sunt chemați să-l păstorească, avem la Justiție, pentru prima dată în 25 de ani (sau chiar mai mult), un activist politic fără studii de specialitate.

Guseth e tehnocrată doar în măsura în care funcția de acuzator popular în marile tribunale cu grătar și bere la munte și la mare e o funcție de profesionist în justiție. Nicio grupare politică din ultimii 25 de ani nu și-a permis să dea Ministerul Justiției, un minister extrem de greu oriunde în lume dar mai ales în România, unui activist fără studii de specialitate.

Guvernul Cioloș va intra în istorie ca primul guvern postdecembrist care pune la Ministerul Justiției un politehnist. Ba mai mult, înțeleg că și miniștrii de justiție de sub comuniști, chiar și ăia din vremea acuzatorilor populari ai anilor 50, aveau studii de drept. Făcute la seral, șase ani în trei zile, dar măcar se oboseau să respecte această regulă. Și iată că regula ”tehnocratului” la justiție, pe care au respectat-o până și comuniștii, e încălcată tocmai de cel mai iubit dintre guvernele tehnocrate, guvernul Cioloș.

Pe Cristina Guseth o recomandă pentru Ministerul Justiției doar vocea și talentul. Vocea de acuzator popular și activist politic, talentul de organizator de team buildinguri și paranghelii cu jurnaliști de casă, procurori și judecători. Poate doar marile companii din Farma să mai aibă așa talent de simpozion și piaristică.

N-o recomandă și studiile de specialitate și neimplicarea politică, ambele absolut obligatorii în cazul miniștrilor ”tehnocrați”.

Toți miniștrii justiției din 1990 până acum aveau studii de specialitate iar, în ciuda a ceea ce crede doamna Guseth, studii de specialitate în justiție înseamnă Facultatea de Drept, nu Politehnica.

Revine în forță gruparea Macovei, cea care în toamna lui 2014 a mizat și a făcut lobby și propagandă pentru ieșirea lui Klaus Iohannis din cursa prezidențială pe motiv de incompatibilitate (între timp au început să-și șteargă de pe facebook postările din campanie în care îl făceau cu ou și cu oțet pe ”incompatibilul uselist” Klaus Iohannis).

Prin Guseth, justiția revine sub bocancul grupării Morar-Macovei, cea eliminată cu greu și parțial de Kovesi în acești ani (lustrația încă nu se încheiase, mai rămăseseră niște băieți și fete de prăsilă), Tocmai de aceea cred că Guseth va fi votată cu entuziasm de politicieni. Ce politician n-ar vrea să scape de Kovesi și echipa? L-au urât ei ani de zile pe Daniel Morar dar acum îl regretă. Alea erau vremuri de aur, în care ajungeau în fața justiției doi-trei competitori electorali ai lui Băsescu și economici ai lui Udrea. Dacă nu te chema Năstase sau SOV și nu te luai în clonț cu Doamna și Domnul, puteai să stai relativ liniștit. După ce a venit Kovesi s-a terminat distracția. Kovesi, așa cum o acuzau Băsescu și Udrea, a început să-i ia cu duba sau chiar cu autobuzul. Pe toți, nu numai pe cei care călcau pe becul Doamnei și bombeaua Domnului. Pleacă Kovesi, se face iar liniște.

Procurorul general, procurorul șef și adjuncții DNA vor fi desemnați de ministrul justiției, Cristina Guseth și numiți de președintele Klaus Iohannis. În condițiile în care Iohannis a acceptat nominalizarea lui Guseth la justiție, e de așteptat că va accepta și nominalizările făcute de acesta la parchete. Evident, dacă pornim de la premisa că președintele Iohannis a fost întrebat de Cioloș înaintea nominalizării sau dacă a dorit să-și dea cu opinia prezidențială despre numele din guvern. Este posibil ca președintele să nu fie deloc interesat de aceste numiri. Și poate nici nu e rău. E alegerea sa de a-i da mână liberă lui Cioloș.  Dacă Iohannis nu s-a implicat acum, nu se va implica nici la numirea procurorilor șefi și va accepta cu ochii închiși ce i se împinge sub nas de la guvern, ca și acum. Cu altă cuvinte, puterea în justiție  aparține Cristinei Guseth, mâna dreaptă a lui Macovei și reprezentantă de rang înalt a grupării justițiarilor nervoși care o acuzau în 2013 pe Kovesi că e avocata mafiei și că nu are experiență în anticorupție. Și măcar de ar fi atât. Atunci, în primăvara lui 2013, oamenii lui Morar, în frunte cu Morar (consilier la CSM), pe lângă atacurile aproape suburbane la Kovesi, dădeau un puci în CSM și schimbau într-o noapte regulile astfel încât Kovesi să nu poată îndeplini noile condiții pentru a ajunge în fruntea DNA. Spre imensa dezamăgire a lui Morar, a justițiarilor și a Elenei Udrea, atunci Kovesi a luat avizul CSM.

În ultimii 25 de ani, România nu a avut niciodată un ministru al justiției fără studii juridice, tocmai pentru că e un minister care nu numai că cere o pregătire și o expertiză superioară pe teme de justiţie, dar şi o înţelegere profundă a diferenţelor dintre diferite instituţii și a felului în care ele trebuie armonizate, fiecare cu prerogativele sale specifice, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze bine. Numirea Cristinei Guseth crează un precedent periculos şi compromite şi ideea de tehnocrat, nu numai pe aceea de specialist din zona societății civile.

PS. Referitor la acuzațiile grupării putiniste din jurul lui Vasile Ernu la adresa lui Marius Bostan (disclaimer: îl cunosc personal pe Marius Bostan). Din miniștrii pe care îi cunosc, Costin Borc și Marius Bostan sunt cei mai profesioniști. Au experiență în administrație (în guvernul Radu Vasile, dacă nu mă înșel), vin dintr-o zonă luminoasă a politicii, de lângă Corneliu Coposu, au trecut apoi în sistemul privat unde au căpătat experiență de afaceri timp de mai mult de 15 ani. Marius Bostan e membru în CA al Telekom. Iar dacă nici asta, pe lângă experiența de business și administrație de peste 20 de ani, nu te recomandă pentru Ministerul Comunicațiilor, nu știu ce te-ar mai putea recomanda. Mai mult, Costin Borc și Marius Bostan știu și politică chiar dacă nu mai sunt afiliați politic de mai mult de un deceniu. Nu cunosc prea mulți miniștri din guvernul Cioloș dar, dacă se vrea un guvern tehnocrat, ce ar fi mai indicat decât oameni care au avut contact și cu politica, care nu mai sunt afiliați, care au și experiență guvernamentală și în administrație dar au fost și peste zece ani în sistemul privat unde au condus afaceri?

Cât despre extremism, mă repet, Costin Borc și Marius Bostan vin din, poate, cea mai luminoasă zonă a politicii românești postdecembriste, zona condusă de Corneliu Coposu. Iar despre acuzații de extremism venite de la niște inși care laudă stalinismul, comunismul și pe Putin nu mai e nimic de comentat. Dacă capitalismul, democrația occidentală și orientarea vestică sunt extremiste atunci toți ar trebui să fim extremiști.

E ca și cum Coreea de Nord ar acuza Danemarca de încălcarea drepturilor omului.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.