Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație HALUCINANTĂ în Parlament: cum și-a pierdut mandatul de deputat Petre Roman

petre roman

O situație cu adevărat halucinantă a apărut în Camera Deputaților, din cauza deputatului Petre Roman. ANI a solicitat încetarea mandatului lui Roman pe motiv că acesta nu a contestat la timp raportul ANI. Roman a explicat că a îndeplinit toate procedurile legale, iar în acest moment are o grefă din partea Curții de Apel, care arată că procesul între Petre Roman și ANI este în plină desfășurare.

Cu toate acestea, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a explicat că, în conformitate cu Regulamentul Camerei, nu are de ales decât să ia act de această decizie.

”Ar fi trebuit să avem în față decizia finală privind incompatibilitatea mea. Nu o avem! De ce nu o avem? Pentru că nu există! Nu există, domnilor deputați! Am certificatul de grefă care spune că contestația domnului Petre Roman este pe rol la Curtea de Apel. Ce fel de absrditate trăim? Avem grefă de la Curtea de Apel și noi votăm încetarea mandatului unui deputat? Cum se poate ca cineva să nu aibă dreptul de a se adresa justiției pentru a-și apăra cauza? Avem aici principiul fundamental al democrației: fiecare persoană are dreptul de a se apăra în fața justiției”, a declarat Petre Roman, în fața Parlamentului.

Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, a cerut ca acest punct să fie scos de pe ordinea de zi până la o decizie finală a justiției.

”Există o grefă din partea Curții de Apel, conform căreia este în curs de soluționare contestația depusă de domnul Petre Roman la raportul ANI. Tocmai de aceea vă solicit să scoateți acest punct de pe ordinea de zi”, a spus liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, care a vorbit în numele lui Petre Roman.

Valeriu Zgonea nu a fost de acord. ”Nici plenul Camerei, nici comitetul liderilor, nici Biroul Permanent nu se poate pronunța pe această speță”, a explicat Valeriu Zgonea.

Zgonea a invocat Articolul 7 din Statutul deputaților și senatorilor:

(1)Calitatea de deputat sau de senator încetează: a)la data întrunirii legale a Camerelor nou-alese;

b)în caz de demisie, de la data menţionată în cuprinsul acesteia, depusă la Biroul permanent al Camerei din care deputatul sau senatorul face parte;

c)în caz de pierdere a drepturilor electorale, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se dispune pierderea acestor drepturi; d)în caz de deces, de la data consemnată în certificatul de deces;

e)în caz de incompatibilitate.

(2)Încetarea mandatului de deputat sau de senator datorată incompatibilităţii are loc:

a)la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, depusă la Biroul permanent al Camerei din care deputatul sau senatorul face parte;

b)la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care deputatul sau senatorul face parte, prin care se constată starea de incompatibilitate;

c)la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a constatat incompatibilitatea;

d)la expirarea termenului prevăzut în Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, cu modificările ulterioare, de la data luării la cunoştinţă a raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, dacă în acest termen deputatul sau senatorul nu a contestat raportul la instanţa de contencios administrativ. Luarea la cunoştinţă se face prin comunicarea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, sub semnătură de primire, către deputatul sau senatorul în cauză ori, în cazul în care refuză primirea, prin anunţul făcut de preşedintele de şedinţă în plenul Camerei din care face parte.

(3)În cazul în care deputatul sau senatorul şi-a depus demisia, preşedintele, în prima şedinţă publică a plenului respectivei Camere, îl întreabă pe deputat sau pe senator dacă stăruie în demisie şi, dacă acesta răspunde afirmativ sau nu se prezintă în şedinţa de plen pentru a răspunde, preşedintele ia act de demisie şi supune votului plenului Camerei din care face parte adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat sau de senator.

(4)În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d), precum şi în cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c) şi d), preşedintele Camerei ia act de situaţia de încetare a mandatului de deputat sau de senator şi supune votului plenului Camerei din care face parte adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat sau de senator.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, expert în Regulamentele Camerei Deputaților, l-a contrazis pe Valeriu Zgonea și a cerut ca parlamentarii să voteze pentru scoaterea de pe ordinea de zi a punctului care îl privește pe Petre Roman.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.