Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sonată pentru două partide. Revenirea politicii în viața politică

thunderstruck 2

După nominalizarea și apoi votarea lui Dacian Cioloș au urmat unele dintre cele mai plate momente ale politicii românești. Înțelegând că poporul nu mai dorește partide, PNL și PSD păruseră că împlinesc aceste dorințe nemaifiind partide, ci doar un fel de comitete consultative ale noului și marelui guvern tehnocrat. Ca un observator al politicii, nu am putut fi decât dezamăgit. Nu există viață publică fără politică decât în lumi utopice și periculoase.

PNL a anulat pactul tacit atunci când a cerut ca primarii să fie aleși în două tururi și a insistat pe diverse căi, mai mult sau mai puțin inspirate întru atingerea acestui obiectiv.

https://www.youtube.com/watch?v=uT3SBzmDxGk

Odată cu începerea sesiunii parlamentare au reînceput și ostilitățile. PNL avea pe agendă o lege a prevenției, nobilă în intenția declarată, profund criticabilă în modul în care a fost redactată. PSD a supus legea unei execuții publice, asigurându-se că nu va putea trece în forma propusă (cel puțin nu în an electoral). În plus, au identificat hibe formale în procesul parlamentar al propunerii liberalilor pentru schimbarea legii alegerilor locale și au trimis-o înapoi pentru reexaminare.

Aparent puși la colț, liberalii au găsit puterea să riposteze. Au contraatacat la Legea Defăimării. Ca și legea prevenției, legea (anti)defăimării ia o idee nobilă și o formulează în moduri periculoase. Liberalii i-au scos în evidență defectele și au amânat dezbaterea cu cel puțin o săptămână, pe motive procedurale.

Logica coabitării întru Cioloș ar fi cerut ca aceste dispute să se poarte pe un ton, dacă nu ponderat, cel puțin "parlamentar" fără atacuri totale în presă și mediile online, dar această logică fusese deja depășită.

Între timp, cele două partide se poziționează și în relație cu Guvernul. PSD a invitat-o pe Raluca Prună la o consultare.

„Mulțumesc grupului de senatori PSD care a deschis o practică foarte bună. Am avut o discuție utilă despre prioritățile pe care Ministerul Justiției și eu, ca ministru, le avem. Am discutat despre calendarul măsurilor pe care urmează ca ministerul să le întreprindă, am primit și sugestii și sper eu ca aceasta să fie numai prima întâlnire, nu și ultima”, a declarat Prună la finalul ședinței, citată de citat de Agerpres.

Dincolo de declarațiile diplomatice ale ministrului, unele sugestii au fost mai intense.

"(...) Doamnă ministru, eu vă spun sincer, e vorba de Guvernul dumneavoastră, nu de dumneavoastră personal. (...) Vă doresc să aveţi un mandat nu de un an, dacă este posibil chiar de mâine să terminaţi. (...) Când vă aud pe dumneavoastră ca şi Guvern că nu faceţi decât să vă văicăriţi că nu aveţi decât un an de zile la dispoziţie, mă uit în spate când alţii au făcut lucruri care au un impact pe termen lung pentru ţara asta”,  i-a spus Eugen Teodorovici citat de Știri pe surse.

Cătălin Predoiu a văzut ce jucărie frumoasă are PSD, drept urmare a vrut și el. Doar că nu a înțeles foarte clar care este jucăria.

„Noi ne dorim un sprijin concret și mai activ pe care să îl acordăm Guvernului Cioloș, miniștrilor — membri ai Guvernului Cioloș și pentru acest lucru ne dorim și suntem gata să organizăm consultări sistematice, structurate împreună cu miniștrii Cabinetului Cioloș”, a afirmat Predoiu, la Parlament, potrivit Agerpres.

Citiți și: Predoiu vrea să colaboreze cu Cioloș

Da, trăim noi timpuri politice, deși unii liberali încă nu a procesat notificarea. Aceste timpuri par, deocamdată, să curgă cumva în interesul cetățenilor. Cele două mari partide s-au contracarat reciproc, astfel încât va fi costisitor să se treacă o lege a prevenției sau una a defăimării care să fie vădit proastă. Dar să nu ne bucurăm prematur ci să așteptăm ce urmează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.