Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Ducaru: La nivelul Alianţei, ne confruntăm cu cel mai complex context de securitate

NATO

Ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO şi şef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente din cadrul NATO, a afirmat că, în opinia sa, Alianţa Nord Atlantică parcurge cel mai complex context de securitate ce poate fi întâlnit pe parcursul unei întregi generaţii. "Cred că în general, la nivelul Alianţei, ne confruntăm cu cel mai complex context de securitate dintr-o generaţie, sigur că el se aplică şi în plan regional, în această regiune din vecinătatea de sud-est a NATO, care reprezintă zona Mării Negre, precum zona Balcanilor. Din anul 2014, anexarea ilegală a Crimeei precum şi acţiunile din zona de est a Ucrainei precum şi procesul de militarizare care a avut loc în Crimeea şi aş spune în vecinătatea estică a Alianţei, reprezintă o categorie de preocupări, de provocări de securitate, motiv pentru care NATO a lansat acest proiect care vizează prezenţa avansată în ţările de la frontiera Alianţei care au un rol de descurajare a oricărei potenţiale ameninţări care ar putea să vină dinspre est", a afirmat oficialul NATO, conform Agerpres.

În discursul său, Sorin Ducaru a vorbit despre ameninţările de securitate şi provocările cu care se confruntă atât statele aliate cât şi vecinii din zonă. "Cealaltă categorie este categoria ameninţărilor neconvenţionale sau a noilor ameninţări, a celor emergente la adresa securităţii internaţionale şi a Alianţei şi acestea vizează aspecte precum ameninţarea teroristă, ameninţările din spaţiul cibernetic, diversele forme de ameninţări hibride care combină forme convenţionale şi cele neconvenţionale, precum şi aceste tendinţe care vizează manipularea informaţională, chiar unii vorbesc de un război de tip informaţional şi care afectează atât ţările din regiune cât şi, aş spune, ţări din cadrul Alianţei în general. În zona ameninţărilor neconvenţionale pot să vă spun că este o combinaţie extrem de largă şi complexă de potenţiali actori şi este vorba de actori nestatali care pot veni din zona crimei organizate; observăm chiar şi folosirea unor organizaţii teroriste a spaţiului virtual, pentru recrutare, pentru dezinformare sau chiar pentru a da anumite comenzi (...) putem vorbi de actori statali", a declarat Ducaru.

El a mai afirmat că, la nivel NATO, "politica noastră este de a nu ne referi în mod specific la un stat sau altul, dar este o combinaţie complexă de actori statali şi nestatali care fac ca aceste ameninţări din spaţiul cibernetic să devină din ce în ce mai îngrijorătoare şi ce îngrijorează de altfel este şi dinamica lor, este o creştere a frecvenţei, a intensităţii şi a sofisticării acestor atacuri cibernetice ceea ce obligă fiecare stat să prioritizeze investiţia". În intervenţia sa, Ducaru s-a referit şi la tehnicile şi strategiile de manipulare informaţional-cognitivă. "Orice deformare, orice tendinţă de deformare a realităţii, de deformare a faptelor, a datelor care definesc spaţiul nostru informaţional, face ca practic să ne pierdem sistemul de referinţă, în analiză, în acţiune. Acest atac la spaţiul nostru cognitiv prin manipulare de informaţii, şi nu mă refer la un caz specific sau altul, chiar nu vreau să mă refer la aspectul regional, legat de ţările din golf, eu mă refer la aspectele generale, de atac de tip informaţional, care poate avea consecinţe şi în ce priveşte activitatea unei societăţi, în plan social, economic, în plan politic, democratic, dar şi consecinţe în planul securităţii", a spus Sorin Ducaru.

În încheiere, asistentul secretarului general NATO a opinat că Alianţa are posibilitatea să ia o serie de măsuri contextuale, ca abordare strategică în cadrul a două componente de apărare. " O componentă vizează apărarea şi descurajarea acţiunilor împotriva teritoriului aliat şi a ţărilor membre, fiind legată de raţiunea de a fi a alianţei, apărarea cognitivă, cealaltă componentă merge dincolo de implicarea şi prioritizarea securităţii şi vizează proiectarea de stabilitate dincolo de teritoriul alianţei, în primul rând de vecinătate, prin utilizarea reţelei de parteneriate pe care NATO le-a dezvoltat. În momentul de faţă NATO dispune de 40 de parteneri. Sunt mai mulţi parteneri decât aliaţi, şi printr-o serie întreagă de relaţii de parteneriate, care sunt dedicate, în funcţie de interesele fiecărei ţări partenere, în funcţie de nivelul de dialog politic, de încredere, de conlucrarea şi care vizează nu doar aspecte de dialog politic, dar şi proiecte concrete", a concluzionat Sorin Ducaru.

Sorin Ducaru participă la lucrările "Black Sea and Balkans Security Forum - 2017", eveniment internaţional organizat de asociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea de stat Ovidius, Zona Metropolitană Constanţa şi Institutul Diplomatic Român. Forumul regional de securitate, organizat cu susţinerea NATO - Divizia de Diplomaţie Publică, a adus în România participanţi cu o vastă experienţă profesională ce aduc în dezbatere, potrivit agendei, provocările clasice şi emergente de securitate din zona Mării Negre şi regiunea Balcanilor, temele de discuţie vizând securitatea energetică, cooperarea economică în cele două regiuni, securitatea cibernetică, acţiunile de război informaţional sau militarizarea regiunii Mării Negre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.