Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR reaţcionează în cazul Raluca Prună: 'E foarte grav că s-a minţit în faţa CEDO'

click.ro
raluca pruna

Deputatul UDMR Mate Andras a afirmat marţi că este foarte grav că un oficial al României a minţit în faţa CEDO, cu referire la o afirmaţie făcută de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi a adăugat că problemele din sistemul penitenciar puteau fi rezolvate cu banii plătiţi de statul român la CEDO ca despăgubiri.

"Vorbim despre o situaţie mai gravă, faptul că cineva recunoaşte că a minţit în faţa unei instituţii importante cum este CEDO. Mă gândesc oare cum o să se uite la noi oficialii de acolo şi celelalte state membre şi ce o să spună dacă avem un membru al Guvernului care revine acasă şi spune că 'da, am minţit acolo' şi recunoaşte în faţa unei alte instituţii care, din când în când, ar trebui să fie mai atentă şi mai exigentă - CSM. Şi e foarte grav că s-a minţit sau că s-au spus lucruri nesincere în faţa CEDO", a declarat deputatul UDMR în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterii moţiunii pe Justiţie. Potrivit acestuia, sistemul penitenciar are într-adevăr nevoie de reformă iar raportul Avocatului Poporului trage un semnal de alarmă în această privinţă.

"În loc să spunem lucrurile greşit în faţa CEDO, cred că ar fi trebuit să observăm acei paşi pe care ar fi trebuit să-i facă un ministru pentru a rezolva această problemă. Şi mă întreb ce se va întâmpla în viitor dacă se va continua în aşa fel încât România să fie condamnată la CEDO, mai ales cu asemenea afirmaţii făcute de un oficial al României. România a fost condamnată la CEDO, în anul 2012, din bugetul statului, a plătit daune de 8.779.000 milioane lei iar în anul 2013, tot din bugetul statului, a plătit 8.683.000 lei. Cred că aceşti bani erau de ajuns pentru a rezolva sistemul penitenciar", a spus Mate Andras. Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor de marţi a fost suspendată din lipsă de cvorum. Urmau să fie supuse votului moţiunea simplă pe Justiţie a PSD şi o serie de proiecte de lege precum cel privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Intitulată "Şi minciuna poate să ucidă", moţiunea cere demisia ministrului Justiţiei pentru o serie de afirmaţii făcute de aceasta în plenul CSM din data de 6 octombrie, când a susţinut "că a minţit la CEDO" despre situaţia fondurilor alocate pentru penitenciare. Documentul se referă totodată la reproşurile asociaţiilor profesionale ale magistraţilor cu referire la condiţiile concrete în care îşi desfăşoară aceştia activitatea. Luni, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, susţinea că, din dorinţa de a evita vehicularea unor cifre nerealiste care 'ar fi indus în eroare partenerii de la CEDO', a oprit un memorandum care era pregătit pentru o şedinţă de guvern ce a avut loc în luna ianuarie şi care conţinea "estimări nerealiste". Ea a adăugat că România are nevoie de un cadru predictibil de finanţare a investiţiilor în sistemul judiciar, în primul rând printr-o programare bugetară multianuală, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.