Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat britanic avertizează că Brexitul ar putea provoca revenirea la 'Hard Border'

hard border

Un deputat britanic din partea Partidului Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord a avertizat vineri că, dacă Republica Irlanda îşi înăspreşte poziţia cu privire la Brexit, există riscul revenirii la o aşa-zisă "hard border", ce presupune controale vamale şi posturi de control frontalier, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Provincia britanică Irlanda de Nord va reprezenta singura graniţă terestră între Marea Britanie şi Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru începutul lui 2019. Lideri politici de la Londra, Dublin şi Belfast au declarat că vor să evite o 'hard border', dar Ian Paisley Jr, fiul fondatorului DUP, a avertizat vineri că aceasta va fi consecinţa dacă Dublinul insistă ca graniţa post-Brexit să fie Marea Irlandeză.

Citeşte şi: Obamacare RĂMÂNE în picioare. Trump a fost TRĂDAT de cel mai cunoscut republican

"Se vor întâmpla unul din două lucruri. 1. O graniţă foarte 'hard'. 2. Irlanda se va trezi şi va ieşi din UE" - a transmis pe Twitter politicianul nord-irlandez.

Reacţia sa vine după ce cotidianul The Times a scris că guvernul irlandez ar dori ca punctele de control să fie amplasate nu la graniţa terestră, ci în porturi şi aeroporturi, ceea ce practic ar contura o nouă frontieră în Marea Irlandeză. Oficiali de la agenţia guvernamentală irlandeză responsabilă pentru controalele vamale au indicat în mai că este avută în vedere instalarea de puncte de control la 10-15 km de frontieră, iar anul trecut ministrul irlandez de finanţe de la acea vreme, Michael Noonan, a evocat posibilitatea creării de puncte de control în porturi şi aeroporturi.

Or, un astfel de scenariu este inacceptabil, în opinia DUP, care este eurosceptic, fiind singurul partid mare nord-irlandez care susţine Brexitul şi întărirea uniunii cu Marea Britanie, în faţa apelurilor naţionaliştilor nord-irlandezi în favoarea unirii cu Irlanda.

O sursă din guvernul britanic a mai explicat pentru Times că Dublinul şi-a înăsprit atitudinea cu privire la Brexit după alegerea noului premier Leo Varadkar, luna trecută, şi desemnarea de către acesta a lui Simon Coveney ca ministru de externe. Acesta din urmă a declarat în iunie că Marea Britanie şi Irlanda nu pot pretinde că vor putea rezolva problema graniţei prin soluţii tehnice, cum sunt camerele video, în timp ce premierul irlandez a apreciat că va fi extrem de dificil din punct de vedere practic şi legal, cu toată bunăvoinţa, să se găsească soluţii pentru menţinerea graniţei deschise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.