Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un dom gigantic de protecţie se 'aşterne' peste reactorul care a produs dezastrul de la Cernobîl

cernobil

Un dom gigantic din oţel, etanş, construit în vederea ranforsării sarcofagului din beton ridicat în grabă pentru a acoperi centrala nucleară de la Cernobîl după dezastrul nuclear din urmă cu trei decenii, a început să fie direcţionat, luni, către locul final de amplasare, informează DPA şi AFP. Mutarea structurii de circa 165 de metri lungime şi 260 de metri lăţime va dura câteva zile, aceasta fiind deplasată pe şine către sarcofagul de deasupra reactorului 4.

Ministrului mediului din Ucraina, Ostap Semerak, a descris poziţionarea aşa-numitei structuri de ''izolare de siguranţă'' drept un pas istoric. ''Acesta este începutul sfârşitului unei lupte de 30 de ani împotriva consecinţelor catastrofei de la Cernobîl'', susţine acesta într-un comentariu dat publicităţii de agenţia de stat din Ucraina responsabilă de zona de alienaţie de la Cernobîl, potrivit DPA. ''Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din istoria ingineriei trece printr-o etapă crucială'', a anunţat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform AFP. Domul, realizat din oţel rezistent la coroziune, va fi amplasat în locul final până la 29 noiembrie, la timp pentru aniversarea a 30 de ani de la terminarea sarcofagului original.

''Pentru noi, acest dom nu reprezintă numai 36.000 de tone de metal. Sunt 36.000 de tone de încredere în succes, de încredere în acest loc'', a declarat Igor Gramotkine, directorul general al centralei de la Cernobîl într-un comunicat. La 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul numărul 4 a explodat în timpul unui test de siguranţă. Timp de zece zile, combustibilul nuclear a continuat să ardă, răspândind în atmosferă elementele radioactive, contaminând, după unele estimări, până la trei sferturi din Europa, mai ales Rusia, Ucraina, Belarus şi alte republici sovietice, mai arată AFP. Timp de patru ani, circa 600.000 de sovietici, supranumiţi ''lichidatori'' au fost trimişi la locul accidentului, beneficiind de măsuri minime de protecţie, pentru a stinge focul, a realiza rapid o acoperitoare din beton în vederea izolării reactorului deteriorat şi pentru curăţarea zonei.

Sarcofagul construit ameninţa însă să se prăbuşească şi să expună 200 de tone de magmă puternic radioactivă, de aceea comunitatea internaţională a promis sprijin pentru ridicarea unei învelitori mai sigure. În acest scop, a fost înfiinţat fondul BERD iar construcţia, realizată de NOVARKA, a început în 2012, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.