Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unii politicieni europeni se declară 'mândri' că sunt pe lista neagră a Kremlinului

lista

Mai mulţi politicieni europeni, care s-au regăsit printre cei 89 de responsabili declaraţi indezirabili în Rusia, au declarat sâmbătă că se simt mândri de includerea lor pe lista neagră întocmită de Moscova ca represalii în urma sancţiunilor europene, în timp ce guvernele din statele UE au început să protesteze în urma acestei acţiuni ce riscă să amplifice tensiunile provocate de criza ucraineană, transmite AFP.

VEZI LISTA CELOR INTERZISI IN RUSIA AICI

Foşti prim-miniştri, parlamentari şi responsabili militari care au criticat politica Rusiei figurează pe lista transmisă oficial vineri de Moscova. Existenţa acestei liste a fost evocată prima dată săptămâna trecută de agenţia rusă de presă RIA Novosti, menţionând că pe ea au fost incluşi responsabili care au desfăşurat activităţi 'anti-ruseşti'. Şi ambasadorul Rusiei la UE a confirmat ulterior informaţia, el afirmând că 'o astfel de listă chiar există şi nimeni nu a fost înscris pe ea din întâmplare'. 

'Atunci când am văzut primele nume de pe listă mi-am dat seama că fac şi eu parte din acest club onorabil', a declarat fostul ministru ceh de externe, Karel Schwarzenberg, ce s-a remarcat prin poziţiile sale critice faţă de acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei. 'O consider drept o recompensă', a adăugat el. 

'Mă simt şi mai mândră şi nu mi-e frică (...) Lista lui Putin confirmă că ceea ce fac este bine', a declarat la rândul ei eurodeputata suedeză Anna Maria Corazza Bildt, cunoscută prin criticile exprimate la adresa preşedintelui rus. 

Şi eurodeputatul ceh Jaromir Stetina s-a declarat 'foarte mândru' să-şi vadă numele pe lista publicată de postul public finlandez YLE. 

Cele 89 de personalităţi provin din 17 ţări membre ale UE, 18 fiind din Polonia, 15 din statele baltice, 9 din Marea Britanie, 8 din Suedia, în timp ce România are cinci nume pe listă, respectiv Adrian Cioroianu, Iulian Chifu, Eugen Tomac, Tiberiu Liviu Chondon şi Gheorghe Haţegan. În schimb, Austria, Cipru, Croaţia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria nu au niciun responsabil pe această listă. 

Pe listă se mai regăsesc fostul vice-premier britanic, Nick Clegg, actualul şef al MI5 (contraspionajul britanic), Andrew Parker, şeful Statului Major al armatei britanice, Nicholas Houghton, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, în prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul comisar european pentru extindere, Stefan Fule, fostul ministru britanic de externe şi al apărării, Malcolm Rifkind, fostul premier polonez Jerzy Buzek, sau preşedintele Senatului de la Varşovia, Bogdan Borusewicz. 

Între timp, oficialii europeni au început să protesteze faţă de acest gest ostil al Moscovei, dar şi faţă de faptul că respectiva listă a fost întocmită de mult timp, dar a fost păstrată secretă, iar unii dintre cei înscrişi pe ea au aflat că sunt indezirabili în Rusia abia atunci când au dorit să efectueze o vizită în această ţară şi li s-a refuzat viza. 

Rusia 'ar fi putut măcar să comunice acestor persoane rezervele ce le privesc', a reacţionat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, subliniind că gestul Moscovei survine 'în momentul în care încercăm să dezamorsăm conflictul periculos din inima Europei, iar acest lucru nu ajută'. 

La Londra, un purtător de cuvânt al Foreign Office a declarat că lista 'nu are nicio justificare şi autorităţile ruse nu au nicio bază juridică pentru a o legitima', avertizând totodată Moscova că astfel de procedee nu sunt o modalitate care să conducă la relaxarea sancţiunilor instituite împotriva Rusiei. 

'Este un comportament (...) care din nefericire nu îmbunătăţeşte imaginea Rusiei', a declarat la rândul ei şefa diplomaţiei suedeze, Margot Wallström. În schimb, omologul ei din Finlanda (ţară cu un singur nume pe listă), Timo Soini, consideră că este inutil să 'dramatizăm' această reacţie a Rusiei, care era 'de aşteptat' în condiţiile sancţiunilor europene ce prevăd şi interdicţii de viză pentru circa 150 de oficiali ruşi sau ucraineni pro-ruşi. 

Şi diplomaţia europeană a reacţionat sâmbătă printr-un comunicat în care menţionează că respectiva listă este 'total arbitrară şi nejustificată, mai ales că ea nu este însoţită de clarificări'.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.