Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa Comisiei juridice din Senat INTRĂ TARE: CONSTITUȚIA NU garantează dreptul la pensii speciale

evz.ro
pensie pensii pensia

Statul nu poate fi obligat să susțină pensii speciale pentru care nu există obligație constituțională, declară președinta Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), după ce Legislativul a eliminat miercuri pensiile speciale ale parlamentarilor.

Iuliana Scântei spune la RFI în contextul eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor că „CCR s-a mai pronunțat în 2010 pe o lege similară, care atunci prevedea recalcularea, plafonarea tuturor pensiilor speciale și transformarea lor în pensii publice, recalculare care urma să aibă loc pentru viitor, deci nu pentru trecut”, conform Mediafax.

Citește și: CIRC Românii au RECLAMAT la Comisia Europeana LIBERALIZAREA pieței de electricitate

 

„O lege potrivit principiului constituțional al neretroactivității nu se poate aplica pentru trecut. Asta ce înseamnă, în înțelesul uzual, că toate veniturile încasate de parlamentari care au ajuns la vârsta de pensionare și deja primesc pensii nu vor putea fi solicitate înapoi. În privința încetării plăților curente, deci a pensiilor speciale aflate în plată, da, s-a considerat necesar că principiul echității urmărit pentru încetarea în viitor, acordarea în viitor a acestor pensii, trebuie să se aplice și pentru cele care sunt în plată. Au existat mai multe discuții sub aspectul unor posibile vicii de neconstituționalitate, repet, însă, opinia unanim generală a fost aceea decursă din interpretarea Constituției. Constituția nu garantează un drept la pensie specială, ci garantează dreptul la pensie, iar dreptul la pensie este corelat cu principiul contributivității, deci acea pensie din sistemul public”, explică Scântei.

Ea consideră că legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor este constituțională, atâta timp cât nu e contestată la CCR.

„Este constituțională câtă vreme nu o critică nimeni la Curte și câtă vreme Curtea va analiza temeinic atât jurisprudența prin care s-a pronunțat anterior exact pe alte proiecte de legi, cât și Constituția. Statul nu poate fi obligat să susțină pensii speciale pentru care nu există obligație constituțională”, completează Iuliana Scântei.

La remarca jurnalistului că articolul 15 din Constituție spune clar că legea dispune numai pentru viitor, ceea ce face ca documentul adoptat miercuri de Parlament să aibă probleme de constituționalitate, senatoarea PNL a răspuns: „Noi încetăm plățile pentru viitor, nu pentru trecut, legea nu permite solicitarea drepturilor născute anterior și prestate deja anterior, dar pentru viitor, pentru executarea unei obligații financiare a statului, care nu are temei constituțional, statul poate să revină asupra obligațiilor asumate în trecut și pentru viitor să nu le mai presteze. Repet, dreptul la pensie specială nu este un drept garantat de Constituție”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.