Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful diplomaţiei europene: 'UE pledează pentru măsuri de consolidare a încrederii în relaţia cu SUA'

atlanticcouncil.org
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să intensifice acţiunile în scopul "consolidării încrederii", afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, în contextul crizei dintre Paris şi Washington, informează cotidianul Le Figaro.

Josep Borrell Fontelles s-a întâlnit miercuri cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. "Putem să acţionăm în sensul consolidării încrederii. A fost o săptămână foarte agitată", a declarat Josep Borrell Fontelles, aflat în SUA pentru reuniunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Statele Unite şi Uniunea Europeană "colaborează pe o serie de teme din întreaga lume, inclusiv în mod evident în problema Afganistanului, dar şi în regiunea Indo-Pacifică şi în Europa", a declarat, la rândul său, Antony Blinken.

Preşedintele american, Joseph Biden, i-a oferit asigurări, miercuri, omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, privind menţinerea angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii europeni, iar cei doi lideri au convenit să se întâlnească la sfârşitul lunii octombrie. "Preşedintele Biden reafirmă importanţa strategică a implicării franceze şi europene în regiunea Indo-Pacifică, inclusiv în cadrul recent-publicatei strategii a Uniunii Europene pentru zona Indo-Pacifică. De asemenea, Statele Unite recunosc importanţa unei apărări europene mai puternice şi cu mai multe capabilităţi, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea transatlantică şi mondială şi care să fie complementară Alianţei Nord-Atlantice", a transmis Casa Albă.

Franţa a denunţat lipsa dialogului politic în cadrul NATO, în contextul crizei generate de Parteneriatul AUKUS. Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze, potrivit Mediafax.ro.

Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe de la Paris, a semnalat că Franţa intenţionează să propună reconfigurarea Alianţei Nord-Atlantice. "NATO a iniţiat un proces de reflecţie, la cererea preşedintelui Franţei, asupra bazelor Alianţei. Viitorul summit NATO va avea loc la Madrid şi va fi stabilită o nouă concepţie strategică. Iar ce se va întâmpla va fi în funcţie de această concepţie. Dar, în acelaşi timp, Europa se va dota cu propria direcţie strategică, iar acest lucru va fi responsabilitatea Franţei în primul semestru din 2022", a subliniat Jean-Yves Le Drian. Franţa va exercita Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2022.

La rândul său, Uniunea Europeană a semnalat, în contextul recentelor dispute cu SUA, că va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.