Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful diplomaţiei europene: 'UE va coopera cu talibanii doar dacă vor respecta drepturile fundamentale, inclusiv pe cele ale femeilor'

atlanticcouncil.org
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

Uniunea Europeană va coopera cu talibanii doar dacă vor respecta drepturile fundamentale, inclusiv pe cele ale femeilor şi vor împiedica folosirea teritoriului Afganistanului de către terorişti, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, transmite Reuters.

Borrell a expus poziţia UE într-o declaraţie susținută după o reuniune de urgență a miniştrilor de Externe ai UE, pentru a discuta despre preluarea rapidă a capitalei afgane Kabul, scrie News.ro.

”Nu am spus că îi vom recunoaşte pe talibani. Am spus doar că trebuie să discutăm cu ei despre totm chiar să încercăm să protejpm femeile şi fetele. Chiar şi pentru acest lucru trebuie să fim în contact cu ei”, a spus Borrell.

Talibanii, în primul lor briefing oficial de ştiri de la preluarea Kabulului, au declarat că vor relaţii paşnice cu alte ţări şi că vor respecta drepturile femeilor în cadrul legislaţiei islamice.

Anunţul lor, care a inclus puţine detalii, dar care a sugerat o linie mai blândă decât în ​​timpul administraţiei lor de acum 20 de ani, a fost făcut în timp ce aliaţii din Statele Unite şi Occident au evacuat diplomaţi şi civili a doua zi după scenele de haos de pe aeroportul din Kabul, în timp ce afganii se înghesuiau în aerodrom.

Borrell a declarat că prioritatea UE este evacuarea personalului UE şi a colaboratorilor afgani din Kabul. El a estimat numărul localnicilor care au lucrat pentru UE la aproape 400, inclusiv familiile lor.

Spania sa oferit să acţioneze ca un hub pentru a primi aceste persoane înainte de a fi trimise în ţările UE care le-au oferit adăpost, a spus el.

Ajutorul umanitar pentru afgani trebuie menţinut şi chiar crescut, dar asistenţa va fi acordată guvernului afgan doar dacă vor fi îndeplinite condiţiile, a spus Borrell.

Acesta a adăugat că este necesar ca dialogul să înceapă în curând, pentru a se evita o criză a migraţiei şi o criză umanitară.

"Trebuie să luăm legătura cu autorităţile din Kabul ... talibanii au câştigat războiul, aşa că va trebui să vorbim cu ei".

Borrell a apreciat căderea Kabul în faţa talibanilor drept cel mai important eveniment geopolitic de la invazia rusă a Crimeei din 2014.

"Va avea un impact asupra echilibrului geopolitic al lumii", a spus el, ceea ce înseamnă că UE va trebui să colaboreze mai strâns cu ţări precum Turcia, Iran, Pakistan, Rusia şi China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.