Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șerban Nicolae, reacție EXPLOZIVĂ după anunțul ministrului Justiției privind OUG pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale și interceptări ilegale

Inquam Photos / Octav Ganea
serban nicolae

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că o OUG pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale și interceptări ilegale ar fi o soluție legislativă care să deschidă calea eliminării oricărei suspiciuni cu privire la procese comandate.

”Din punctul meu de vedere e oportună adoptarea unei asemenea soluții legislative, pentru că ea nu presupune nici răsturnarea sentințelor deja date în cazul acestor dosare, nu presupune nici o certitudine a faptului că toate se vor soluționa în sens contrar celor stabilite în prima judecată, ci este o soluție legislativă care să deschidă calea eliminării oricărei suspiciuni cu privire la procese comandate, la soluții legislative și de instanță de judecată adoptate abuziv și cu afectarea gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Altminteri, orice soluție este stabilită de instanța de judecată și dacă instanța menține soluția inițială este corect, dacă infirmă sau modifică în tot sau în parte soluția inițială este la fel de corect”, a declarat pentru MEDIAFAX senatorul PSD Șerban Nicolae.

El a respins informațiile potrivit cărora ordonanța ar putea fi dată pentru anumite persoane.

”E o formulă absolut ridicolă. Privește niște cazuri cât se poate de particulare. Este cu dedicație pentru toți cei care au fost afectați grav în drepturile și libertățile constituționale de o practică abuzivă. Da, dacă e să socotim că cei care au fost victimele unor practici abuzive sunt vizați de o asemenea decdicație, atunci e corectă și o asemenea apreciere. Ea pare însă că e făcută, ca afirmație, în sensul de a proteja infractorii, de a-i lăsa cu averile furate. Aici nu e vorba de așa ceva. E vorba de oameni care au mers în închisoare și ulterior au fost achitați, e vorba de oameni care au mers în închisoare și au primit sentințe favorabile la CEDO, e vorba de oameni care au avut de suferit în cadrul unor dosare de contencios administrativ sau dosare civile împotriva statului, unde s-a intervenit peste lege, peste codul de procedură. Atunci eu zic că este un lucru firesc, pentru că în ultimă instanță se pronunță judecătorul și eu am încredere că altă soluție nu avem, alt mecanism nu avem. Am încredere că instanța de judecată nu va spune dacă a fost albă acum e neagră sau dacă a fost neagră acum e albă. Se deschide doar calea revizuirii acestor dosare susceptibile de a fi acte de injustiție gravă”, a adăugat Șerban Nicolae.

Citește și: SCANDAL pe Aeroportul Otopeni - Pasagerii unei companii low cost s-au trezit cu zborul anulat fără un motiv clar

Ministrul Justiției a anunțat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

"(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanță de urgență, ministrul Justiției a răspuns că într-un timp scurt.

"După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile", a completat Tudorel Toader.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.