Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

100 de miliarde de lei. Cifra anului 2022 în România

dragos damian

Este evaziunea fiscală estimată pentru 2022 din TVA. Dacă ANAF estima în iunie evaziunea pentru 2022 la circa 80 miliarde de lei, este evident că în condițiile inflației aceasta va depăși 100 miliarde. Așadar avem un nou record în 2022, o evaziune fiscală aproape echivalentul pensiilor plătite în sistemul de asigurări sociale de stat către bunicii și părinții noștri.

S-au făcut dintotdeauna calcule idealiste la ce ar putea fi folosiți banii care se scurg din economia românească în cele mai mizerabile găuri negre. Iată alte calcule. De exemplu, modernizarea și extinderea liceelor „Ana Aslan” și „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca a costat 50 de milioane de lei. Arată incredibil.

Autostrada de circa 100 de km dintre Buzău și Focșani va costă 5 miliarde de lei, cea dintre Sibiu și Pitești, alți aproximativ 100 de km, va costă circa 15 miliarde de lei.

Spitalul Regional de Urgență Craiova este estimat să coste 3 miliarde de lei.

Din calculele de mai sus nu s-au strâns nici măcar 25 de miliarde, rămân bani pentru multe alte proiecte importante pentru România. Din restul de 75 de miliarde lei se pot construi școli, spitale, zone sportive, autostrăzi, locuințe sociale, orice imaginabil. Și un calcul care poate nu s-a mai făcut: am putea reîntregi familiile celor 75.000 de copii români care au un părinte la muncă în străînătate, dându-le 1 milion de lei pentru revenire lângă copii. Peste 12.000 de copii români au ambii părinți la muncă în străînătate.

Statul român nu ar trebui să se mai împrumute sau să se vândă pe bucăți sub formă de titluri de stat dacă ar încasa 100 miliarde lei, evaziunea fiscală din 2022.

Sigur, se poate spune că taxele și impozitele sunt mari, se schimbă des și sunt greu de înțeles. Sau că statul este incapabil să pună capăt evaziunii și că banii sunt risipiți fără să vedem o îmbunătățire a infrastructurii și a nivelului de trai - astfel încât nu e de mirare că apare evaziunea fiscală. Nu uitați însă de cei care plătesc până la ultimul leu toate taxele și impozitele, așa apăsătoare cum sunt. Cum rămâne cu ei?

Să repetăm, ca să ținem minte: Din 100 miliarde lei, echivalentul anual al evaziunii fiscale din TVA, se pot face atât de multe lucruri care transformă România într-o țară puternică, de care nimeni nu va avea curajul să-și mai bată joc, trântindu-i ușa în nas.

____

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.