Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La mulţi ani, România! 103 ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat!

Twitter
romania drapel steag tricolor

- Anul acesta, se împlinesc 103 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat. Aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, pot fi urmăriţi la Parada Militară Naţională, organizată cu ocazia Zilei României în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. Este a doua Paradă în pandemie, însă este prima la care oamenii pot asista, cu respectarea măsurilor sanitare.

Parada Militară Națională organizată cu prilejul Zilei Naționale a României a început cu defilarea detașamentelor reprezentative ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, a depus o coroană de flori în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie de-a lungul timpului.

Muzicile Reunite ale Garnizoanei București, alături de baritonul Ștefan-Alexandru Constantin,  solist al Ansamblului Artistic ”Doina” al Armatei, au interpretat IMNUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, s-au executat 21 de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae.

Armata și celelalte structuri de forță ale statului au adus la Paradă sute de militari, dar și cea mai bună tehnică pe care o au în dotare. Pentru prima dată în pandemie, oamenii pot vedea și în jur de 100 blindate și sisteme de rachete care vor trece pe sub Arcul de Triumf. La Paradă, armata a adus, în premieră, sisteme de rachete de ultimă generație Patriot și Himars, dar și blindate Humvee, Piranha 3 și 5. Pe sub Arc, vor trece și reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai SPP, SRI și STS.

- Defilarea se realizează pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei. Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Naţională a României se poate realiza fără a avea certificat verde, doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori şi este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între participanţi şi cu purtarea măştii de protecţie.

Potrivit Biroului de presă al Jandarmeriei Capitalei, participanţii pot veni în zona principală - pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Piaţa Arcul de Triumf (pe ambele sensuri), cu acces dinspre Piaţa Victoriei sau dinspre Piaţa Charles de Gaulle (cu restricţii), pe bulevardul Mareşal Constantin Prezan, cu acces în şoseaua Pavel D. Kiseleff prin strada Maior Gheorghe Şonţu şi strada Uruguay, sau în zona secundară (cu restricţii) - dinspre Piaţa Presei Libere, pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, cu acces prin Aleea Primo Nebiolo, către coloana organizată pentru defilare.

În zona oficială pot intra cel mult 400 de persoane, însă vaccinate sau care au trecut prin boală.

- În zona Arcului de Triumf va fi organizată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14,00.

- De la ora 19,00, militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Palatul Cotroceni - sediul brigăzii.

- Ceremonii militare dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României se desfășoară și la Alba-Iulia, precum și în toate garnizoanele militare, în condiții de siguranță sanitară pentru prevenirea răspândirii și contaminării cu noul coronavirus SARS CoV-2. În Alba Iulia, la Monumentul "Marii Uniri" vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

-  Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României participă, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la organizarea de ceremonii militare în garnizoanele unde sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național participă la  ceremonii militare în cadru restrâns.

- De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Pe teritoriul României, cu prilejul Zilei Naţionale se organizează ceremonii de depuneri de coroane la monumentele închinate eroilor neamului căzuți pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei.

- Proclamarea, la 1 Decembrie 1918 a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, prin glasul unanim al celor peste 100.000 de români veniți la Marea Adunare de la Alba-Iulia desăvârșea România Mare.

În 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba-Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.
De atunci, 1 DECEMBRIE 1918 se înscrie ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.
Marea Unire a fost și rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei românești.
Măreția momentului istoric de la 1 Decembrie 1918 este dată de faptul că desăvârșirea unității naționale a fost rezultatul întregii națiuni române.
.
- Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care, în timpul Războiului pentru întregirea Neamului, şi-au dat viaţa pentru țară, pentru statul naţional, independent şi unitar al românilor.
1 decembrie este zi de recunoştinţă în faţa jertfei eroilor Armatei României din timpul celor două războaie mondiale. Un pios omagiu este adresat și eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan şi ca urmare a executării misiunilor pe teritoriul naţional.
Pierderile Armatei României în urma Primului Război Mondial au fost estimate la peste 330.000 de morţi şi dispăruţi, dintre care peste 60.000 morţi în prizonierat.
În cel de-Al Doilea Război Mondial, țara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi. În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 2.200 de veterani de război, cu vârste cuprinse între 85 și 106 ani.
Militarii noștri continuă să scrie file de istorie, fiind adevăraţi ambasadori ai României, prin participarea la misiunile internaţionale. Aproximativ 600 de militari iau parte, în acest moment, la misiuni sub egida NATO şi Uniunea Europeană. Din 1991 şi până în prezent, 50.000 de militari români au servit patria în teatrele de operații. Dintre aceștia, 30 de militari şi-au pierdut viaţa şi peste 200 au fost răniţi.
.
- 1 Decembrie este simbolul unităţii naţionale, al reconcilierii şi slăvirii eroilor care au luptat pentru întregire. După 1918, oastea avea misiunea să apere voința de unire exprimată de români, la Chișinău, Cernauți și Alba Iulia. În anul 2021, apărarea granițelor României coincide cu apărarea flancului de est al Alianței Nord Atlantice și a frontierei de est a Uniunii Europene, organisme internaționale din care România face parte și ale căror valori fundamentale le împărtășește.

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.