Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1.400.000 pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 3 milioane de euro, au fost confiscate în acest an la frontiera de nord a țării

Politiadefrontiera.ro
țigări

Aproximativ 1.400.000 pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 3 milioane de euro, au fost confiscate în primele 9 luni ale acestuia an la frontiera de nord a ţării, informează ITPF Sighetu Marmaţiei.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în primele 9 luni, pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au înregistrat 254 de dosare penale, fiind cercetate 150 de persoane - 13 au fost reţinute pentru 24 de ore, iar 9 arestate.

De asemenea, în perioada analizată, au fost indisponibilizate la sediul instituţiei 56 de autoturisme folosite la transportul ţigărilor, majoritatea mijloacelor de transport fiind fără numere de înmatriculare sau cu număr de înmatriculare fals.

Totodată, pe linia combaterii contrabandei cu ţigări au fost executate 24 de percheziţii domiciliare, dintre care 23 pe raza judeţului Maramureş.

''În primele 9 luni ale anului 2021, a fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 1.400.000 pachete ţigări (comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost confiscate 1.000.000 pachete ţigări) de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 15.840.000 lei, adică 3 milioane de euro (Satu Mare - 200.000 pachete ţigări, Maramureş - 500.000 pachete ţigări şi Suceava - 700.000)'', informează sursa citată.

Ca mod de operare, de regulă, cetăţenii români acţionează în complicitate cu cetăţenii ucraineni, constituindu-se în filiere ale traficului de ţigări peste frontieră. În unele cazuri au fost depistaţi cetăţeni români, membri ai aceleaşi familii, implicaţi în activităţi de contrabandă, fiecare având rolul său bine stabilit în activitatea infracţională, arată ITPF.

''Produsele accizabile care sunt trecute ilegal peste frontieră de regulă sunt destinate pieţei interne. Modul de acţiune în cazul contrabandiştilor diferă în funcţie de specificul fiecărei zone de frontieră, dar, de cele mai multe ori, grupările îşi bazează acţiunile pe observarea itinerariilor şi a intervalelor orare acoperite de patrulele poliţiei de frontieră, încercând să speculeze orice breşă apărută în dispozitivul de supraveghere a frontierei'', precizează ITPF.

Tot în primele 9 luni ale anului, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei a înregistrat 60 de evenimente în care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, prin focuri de avertisment trase în plan vertical, pentru reţinerea persoanelor care nu s-au supus somaţiilor legale, precum şi înspre pneurile autoturismelor care nu au oprit la semnalul regulamentar efectuat de către patrulele aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.