Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

16 persoane au fost trimise în judecată în Dosarul mitei la RAR Sibiu: Ce nume de cod: se foloseau

www.agerpres.ro
Registrul Auto Român

16 persoane au fost trimise în judecată în dosarul mitei la RAR Sibiu, în care angajați RAR și intermediari sunt acuzați că înmatriculau maşini cu probleme tehnice. Conform rechizitoriului, numele de cod folosite erau Silviu, Marius și Mihai, anunță MEDIAFAX.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Vestemean, a declarat că prin rechizitoriul din 12 mai a.c., procurorii au trimis în judecată 16 persoane pentru 138 de fapte de corupţie şi complicitate la corupţie: luare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

În rechizitoriu se arată că funcţionari publici din cadrul RAR Sibiu şi RAR Vâlcea, prin intermediul unor terţe persoane, pretindeau şi primeau bani pentru identificarea, omologarea și verificarea stării tehnice a mașinilor care urmau să fie înmatriculate.

Funcţionarii publici din cadrul Registrului Auto Român şi-au luat o serie de măsuri, apelând la „serviciile de intermediere” ale altora: de regulă, fiecare inginer „lucra” cu un anumit complice, aspecte cunoscute atât de ceilalţi funcţionari, cât şi de ceilalţi intermediari şi mituitori.

„Toate aceste măsuri de identificare şi folosire a intermediarilor, a complicilor la corupţie, sunt apte a elimina o serie de riscuri în privinţa deconspirării faptelor şi anchetarea lor de către organele de urmărire penală, făcând dificilă infiltrarea unor investigatori acoperiţi care să intre în contact direct cu funcţionarii publici şi să le remită acestora mita, fiind totodată aproape eliminată posibilitatea ca vreo persoană să îl denunţe pe funcţionarul public întrucât acesta din urmă nu executa personal acţiunea de pretindere şi primire a mitei, astfel încât potenţialul denunţător l-ar fi putut reclama doar pe complice, care acţiona în numele şi pentru funcţionarul public, iar, de regulă, „problema” mituitorului era rezolvată de inginer, acesta din urmă, în multe cazuri, analizând în prealabil situaţia prezentată de complice”, arată sursa citată.

Citește și: Banca Națională a României, anunț de ultim moment! Ce se întâmplă cu ratele românilor .

Funcţionarii și complicii lor foloseau coduri pentru momentul în care un mituitor intra în legătură cu complicele funcţionarului. După pretinderea şi primirea mitei, intermediarul îl instruia pe mituitor să îl contacteze pe inginerul pentru care el „lucra” şi să îi spună că „vine din partea lui Silviu” ori „vine din partea lui Mihai”.

În momentul în care funcţionarul auzea un anumit nume „Silviu”, „Marius” sau „Mihai”, acea persoană fiind una fictivă, iar acel nume corespundea cu cel stabilit de funcţionar cu complicele său, avea reprezentarea certă că mituitorul a luat legătura cu intermediarul, a discutat modalitatea de comitere a faptelor de corupţie şi a remis mita către el, prin intermediul complicelui său.

Astfel, funcţionarii şi complicii urmăreau inducerea în eroare a anchetatorilor, respectiv evitarea „scurtcircuitării lanţului infracţional”.

Codurile erau schimbate la anumite intervale de timp, în așa fel încât cei care dădeau mită să nu poată folosi un vechi prenume.

Astfel, acordarea calificativului „bun tehnic” cu ocazia inspecţiei tehnice, în mod discreţionar, unui vehicul necorespunzător tehnic, de către un funcţionar public corupt, are drept consecinţă punerea în circulaţie a unui vehicul periculos pentru traficul rutier, existând astfel premisele producerii unor evenimente rutiere grave, de cele mai multe ori soldate cu victime omeneşti.

S-a mai reţinut că unii funcţionari publici îşi determinau anumiţi colegi, pentru bani, să dea calificativul „bun tehnic˝ unor mașini.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

În plus, intermediarii au primit bani pretinzând că au influenţă asupra angajaţilor Prefecturii şi că în schimbul sumelor care ar ajunge cu titlu de mită la poliţişti ar fi facilitată obţinerea certificatelor de înmatriculare a unor vehicule sau a permiselor de conducere.

10 inculpaţi, printre care şeful de reprezentanţă R.A.R. Sibiu, 3 ingineri R.A.R. şi un agent de poliţie, alături de complicii lor, au fost cercetaţi penal în stare de arest preventiv din septembrie 2019 până în decembrie 2019, iar apoi din decembrie 2019 până în 2 ianuarie în stare de arest la domiciliu.

Acum, cei 10, alături de alţii 3 dintre cei 16 trimişi în judecată, se află sub control judiciar.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Sibiu spre judecare cu propunerea de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de 13 dintre cei 16 inculpaţi, dar şi de menţinere a măsurii asiguratorie a sechestrului dispus asupra sumelor totale de 34.240 lei şi 7795 euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.