Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

20 de imagini care sintetizează viața prințului Philip: de la copilărie la bătrânețe

BBC

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham. Postul de televiziune BBC a realizat o galerie foto impresionantă care sintetizează viața acestuia.

Citește și: Anunţul Casei Regale Britanice, după moartea prinţului consort Philip: 'Alteţa Sa Regală a murit liniştit'

Decesul prinţului Philip a survenit la trei săptămâni după ce a fost internat timp de o lună în spital pentru o infecţie şi apoi o problemă cardiacă. După externare, prinţul Philip a revenit la castelul Windsor, situat la vest de Londra, unde şi-a petrecut perioada de izolare alături de soţia sa în vârstă de 94 de ani, aminteşte AFP. Ducele de Edinburgh, care ar fi împlinit 100 de ani în iunie, fusese internat la data de 16 februarie în spitalul privat King Edward VII din capitala britanică ca "măsură de precauţie" după ce s-a simţit rău. Palatul Buckingham a precizat câteva zile mai târziu că spitalizarea venea ca urmare a unei infecţii. La începutul lunii martie, el a fost transferat la o altă unitate medicală din Londra, St Bartholomew's Hospital, unde se află cel mai mare serviciu cardiovascular specializat din Europa, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale desfăşurate "cu succes". A revenit la spital pentru a-şi continua recuperarea.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj pentru Familia Regală și poporul britanic, după decesul prinţului consort Philip

Scurtă biografie

Prințul Filip, Duce de Edinburgh (n. 10 iunie 1921 – 9 aprilie 2021) a fost membru al familiei regale britanice și soțul Reginei Elisabeta a II-a. Philip s-a născut în Grecia, dar familia sa a fost exilată din țară când Philip era copil. După ce a fost educat în Franța, Germania și Regatul Unit, în 1939, la vârsta de 18 ani, a intrat în Marina Regală britanică. Din iulie 1939, a început să corespondeze cu prințesa Elisabeta care avea 13 ani și pe care o întâlnise pentru prima dată în 1934. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a slujit cu distincție în Mediterana și Pacific. După război, regele George al VI-lea i-a acordat lui Philip permisiunea să se căsătorească cu Elizabeth. Înainte de anunțul oficial al logodnei lor în iulie 1947, el și-a abandonat titlurile și stilurile grecești și daneze, a devenit un supus britanic naturalizat și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten. S-a căsătorit cu Elizabeth la 20 noiembrie 1947. Chiar înainte de nuntă, i s-a acordat stilul Alteța Sa Regală și a fost numit Duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich de către George al VI-lea. Philip a părăsit serviciul militar activ când Elizabeth a devenit regină în 1952, după ce ajunsese la gradul de comandant și a fost numit prinț britanic în 1957.

Philip și Elizabeth au patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex. Printr-un ordin britanic în consiliu emis în 1960, descendenții cuplului care nu poartă titluri regale pot folosi numele de familie Mountbatten-Windsor, care a fost folosit și de unii membri ai familiei regale care dețin titluri, precum Anne, Andrew și Edward. Un împătimit al sportului, Philip a ajutat la dezvoltarea probei sportive de conducere a trăsurilor. Este patron, președinte sau membru al peste 780 de organizații și este președinte al „The Duke of Edinburgh's Award”, un program de auto-perfecționare pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani.[1] El este cel mai în vârstă membru de sex masculin din istoria familiei regale britanice. Philip s-a retras din funcțiile sale regale la 2 august 2017, la 96 de ani, după ce a încheiat 22.219 misiuni solo din 1952.

Citește și: Imagini INEDITE cu Prințul Philip și Regele Mihai: erau verișori și au copilărit împreună

Iată cele mai importante momente în poze:

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.