Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

20.000 de porci de la ferma arădeană unde au fost confirmate cazuri de pestă vor fi sacrificați

Autorităţile au început incinerarea porcilor care mor de pestă porcină africană la ferma din localitatea Macea, unde a fost confirmată boala, iar luni a început şi planificarea uciderii preventive a 20.000 de animale care vor trebui incinerate, operaţiunea fiind cea mai mare de acest fel desfăşurată în ultimele decenii, potrivit agerpres.ro.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, unde au fost trimise probe biologice, a confirmat infectarea animalelor cu pestă porcină africană, după ce iniţial şi testele realizate la Arad au pus acelaşi diagnostic în cazul animalelor moarte sau care au simptome.

Citește și: STUDIU - Ne bucuram degeaba: măsurile de carantină nu au avut un efect simțitor asupra mediului

"Au murit deja în jur de 200 de porci la ferma din Macea, însă s-a decis uciderea preventivă a tuturor, adică în jur de 20.000 de animale. Este o provocare, o acţiune de o amploare atât de mare, încât în judeţul Arad nu ştiu să mai fi avut loc. Porcii vor fi ucişi treptat, în funcţie de capacitatea de neutralizare existentă, pentru că în acest moment se pot incinera cel mult 10 tone pe zi. Se caută soluţii pentru extinderea capacităţii la 40 de tone, pentru că ne dorim să finalizăm operaţiunea cât mai repede posibil", a declarat Marcel Roşu.

Conform sursei citare, dacă se va înregistra o mortalitate mare cauzată de boală, care depăşeşte capacitatea de incinerare, se poate recurge la îngroparea cadavrelor. Pentru aceasta, autorităţile locale vor trebui să pună la dispoziţie terenuri, după ce obţin avize de mediu şi de la Apele Române.

DSVSA Arad intenţionează ca uciderea celor 20.000 de porci şi neutralizarea cadavrelor să aibă loc în cel mult 30 de zile.

Sâmbătă. după ce DSVSA Arad anunţa existenţa pestei la ferma din Macea, administratorul acesteia, Dimitrie Muscă, declarase că aprovizionarea celor 37 de magazine de desfacere ale companiei este afectată în acest moment.

"Sperăm ca în cel mult o săptămână să reluăm aprovizionarea magazinelor în ritm normal. Toate măsurile de dezinfecţie care sunt luate au creat deficienţe în aprovizionare. Din fericire, mai avem ferme de porci în judeţ şi chiar un abator nou în localitatea Iratoş, deschis la începutul acestui an, astfel că vom putea susţine producţia şi desfacerea", spunea Dimitrie Muscă.

Epidemia de pestă porcină africană a început în judeţul Arad pe 4 august 2020, de când infecţia a fost confirmată la 268 de porci din gospodării, iar în total au fost ucişi preventiv 2.268 porci domestici. La mistreţi, în acest timp au fost confirmate 204 cazuri de îmbolnăvire, dar numărul de cadavre găsite este mai mare, multe neputând fi investigate din cauza stării avansate de putrefacţie în care se aflau.

În prezent, sunt active 48 de focare de pestă porcină africană.

În urmă cu o săptămână, autorităţile judeţene au anunţat închiderea tuturor traseelor turistice din munţii Zărand, Codru-Moma şi Găina, din cauza pestei porcine africane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.