Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

2024 va fi un an riscant pentru economia mondială! Avertismentul sumbru al economiștilor de top, îngrijorați de tensiunile geopolitice

economie

Economiștii de top sunt îngrijorați de tensiunile geopolitice. Peste 80% dintre respondenți se așteaptă la o instabilitate sporită a economiei și a piețelor bursiere. Directorii de pe Wall Street, Ray Dalio și Jamie Dimon, au avertizat cu privire la conflictele globale.

Anul 2024 va fi probabil unul furtunos pentru economia globală, pe măsură ce creșterea va încetini și tensiunile geopolitice se vor intensifica în întreaga lume, potrivit unui sondaj al Forumului Economic Mondial, relatează Business Insider.

Fundația a intervievat peste 60 de economiști șefi înainte de reuniunea sa anuală, care are loc în această săptămână în orașul Davos, stațiune de schi din Elveția.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că economia mondială va deveni mai slabă în acest an, iar 70% au prezis condiții financiare mai relaxate - ceea ce implică faptul că ei cred că băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, vor începe să reducă ratele dobânzilor la un moment dat în 2024.

Peste 80% dintre economiștii intervievați de WEF se așteaptă ca tensiunile geopolitice să crească instabilitatea bursieră și incertitudinea economică, în timp ce aproximativ trei sferturi dintre cei chestionați au declarat că se așteaptă ca inteligența artificială să stimuleze inovația în economiile avansate în acest an.

"Pe fondul accelerării divergențelor, rezistența economiei globale va continua să fie testată în anul care urmează", a declarat directorul general al WEF, Saadia Zahidi. "Deși inflația globală se atenuează, creșterea stagnează, condițiile financiare rămân stricte, tensiunile globale se adâncesc și inegalitățile cresc".

Executivii de pe Wall Street se tem de instabilitatea geopolitică crescută de când a izbucnit războiul din Orientul Mijlociu în octombrie, deși aceste îngrijorări nu au împiedicat acțiunile să urce în ultimele două luni din 2023.

Șeful JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a declarat într-un interviu acordat în noiembrie publicației britanice Sunday Times că invazia Rusiei în Ucraina și războiul Israelului cu Hamas ar putea declanșa cea mai gravă criză globală "din 1938", în timp ce fondatorul miliardarului Bridgewater Associates, Ray Dalio, a avertizat în repetate rânduri cu privire la un potențial război în care ar putea fi implicate SUA și China.

În ciuda perspectivelor lor sumbre, indicele VIX al Chicago Board Options Exchange - un "indicator al fricii" foarte urmărit pe Wall Street - se tranzacționează aproape de cel mai scăzut nivel de dinainte de pandemie, ceea ce sugerează că traderii nu sunt atât de îngrijorați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.