Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

247 de ani de când moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou ocrotesc Bucureștiul

Captura Antena 1
moaste Dimitrie cel Nou

În data de 13 iulie 2021 s-au împlinit 247 de ani de când moaștele întregi ale Sfântului Dimitrie cel Nou, cel mai valoros odor al Catedralei Patriarhale, se află la București, potrivit basilica.ro.

Cum au ajuns moaştele Sf. Dimitrie la Bucureşti

Contextul istoric în care au ajuns cinstitele moaște în Capitala României a fost Războiul ruso-turc (1768-1774). Luptele s-au purtat şi pe pământ românesc, dar şi la sud de Dunăre.

Când generalul rus Petru Saltâcov a ajuns cu armata sa în satul Basarab, pentru ca cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie să nu fie profanate de turci, a poruncit ca ele să fie duse în Rusia.

Când a trecut cortegiul cu racla prin Bucureşti, un negustor bogat de origine macedo-română, cu numele Hagi Dimitrie, dar şi mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, au rugat pe generalul rus să lase cinstitele moaşte poporului român şi Mitropoliei ţării, ca o mângâiere pentru multele pagube materiale şi suferinţe îndurate de români în cursul războiului, mai ales că sfântul Dimitrie era „valah” de neam.

Generalul a fost înduplecat și le-a ascultat dorința. Moaştele Sf. Dimitrie au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, în data de 13 iulie 1774.

Mâna dreaptă a Sfântului a fost trimisă la Kiev, unde se păstrează şi în prezent. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştiului şi al întregii țări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.