Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

25 intervenţii în ultima săptămână pentru îndepărtarea unor urşi din localităţi şi a unui şarpe, la Miercurea-Ciuc

Facebook
urs ursi
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, plt.adj.şef Gheorghe Suciu, a informat că, în ultima săptămână, la nivelul dispeceratului instituţiei au fost primite 25 de apeluri, prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona Lacului Sfânta Ana şi în localităţile Vidăcut, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Topliţa, Băile Tuşnad, Leliceni, Zetea, Sub Cetate, Hodoşa şi Bălan. Cele mai multe apeluri, respectiv zece, au fost făcute sâmbătă, 9 iulie.

Pe parcursul săptămânii trecute, cele mai multe apeluri au venit din staţiunea Băile Tuşnad, de unde s-a semnalat, în zece cazuri, prezenţa unor exemplare de urşi, cu precădere a unei ursoaice cu pui, în vreme ce cinci apeluri au fost făcute din municipiul Odorheiu Secuiesc.

În ceea ce priveşte apelurile făcute din Băile Tuşnad, primul a fost înregistrat în data de 7 iulie, când o femeie a semnalat prezenţa unei ursoaice cu trei pui în apropierea unui magazin din localitate. Un alt apel a fost primit în cursul aceleaşi zile, dar şi în zilele de 8 şi 9 iulie, când s-a semnalat de mai multe ori prezenţa animalelor.

De fiecare dată, la faţa locului a fost prezentă echipa de intervenţie, ursoaica cu cei trei pui fiind alungată în afara zonelor locuite.

Duminică seara, s-a luat măsura relocării ursoaicei într-o altă zonă, pentru ca apariţia ei să nu mai provoace temere în rândul locuitorilor şi a turiştilor, a mai precizat sursa citată.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, a precizat, pentru AGERPRES, că, în cursul zilei de duminică, ursoiaca a fost monitorizată mai multe ore, s-a încercat alungarea ei, dar fără succes, iar în cursul nopţii s-a luat decizia relocării. Animalele au fost tranchilizate, ursoaica fiind crotaliată şi microcipată, şi au fost relocate într-un fond cinegetic îndepărtat de localitate.

Tot din Băile Tuşnad au fost alte primite două apeluri, unul pe 8 iulie, când un cetăţean a semnalat că un urs se află într-un copac din curtea casei sale, iar cel de al doilea pe 10 iulie, când un bărbat a anunţat prezenţa unui urs pe o stradă din localitate. Dacă în primul caz a fost nevoie de intervenţia efectivă a jandarmilor, aceştia alungând ursul în afara zonelor locuite, în cel de-al doilea caz ursul a părăsit singur zona unde fusese semnalat.

Din Odorheiu Secuiesc au fost făcute cinci apeluri în această perioadă, de fiecare dată fiind semnalată prezenţa unor urşi pe străzi periferice din localitate. În toate cazurile au intervenit fie patrule mixte de poliţişti şi jandarmi, fie doar poliţişti, dar animalele nu au fost găsite în locul indicat şi nici în apropiere.

Gheorghe Suciu a mai adăugat că a mai fost nevoie de intervenţia efectivă a patrulelor de jandarmerie doar în localitatea Leliceni, de unde ne-a fost semnalată prezenţa unui urs în spatele casei unui sătean.

În toate celelalte situaţii, echipajele de jandarmerie sau de poliţie, trimise la faţa locului, nu au putut confirma prezenţa animalelor sălbatice.

"Din cele relatate de către apelanţi, animalele sălbatice se aflau în căutare de hrană, astfel că recomandăm cetăţenilor să manifeste grijă în depozitarea deşeurilor menajere", a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

Totodată, acesta a menţionat că în cursul zilei de 9 iulie, o femeie a semnalat prezenţa unui şarpe de mari dimensiuni pe o stradă din municipiul Miercurea-Ciuc.

Şarpele, care s-a dovedit a fi neveninos, a fost capturat de către jandarmi şi predat unui medic veterinar, care a fost chemat în sprijin.

De la începutul anului, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, au fost înregistrate 178 de apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care ne era semnalată prezenţa unor exemplare de urşi în apropierea zonelor locuite.

În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.