Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

3 decembrie, Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

Persoane cu dizabilitati TVR website

Peste 1 miliard de persoane se confruntă cu dizabilități, iar această cifră se preconizează că va crește, în parte din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii prevalenței bolilor netransmisibile. În ciuda acestui fapt, puține țări au mecanisme adecvate să răspundă priorităților și cerințelor persoanelor cu dizabilități.

Tema din acest an este „Lupta pentru drepturi în era post-COVID”. Sunt celebrate provocările, barierele și oportunitățile persoanelor care trăiesc cu dizabilități, în contextul pandemiei globale.

Din martie 2020, fiecare persoană de pe pământ a fost afectată de schimbările politice, sociale și economice drastice ca urmare a pandemiei de COVID-19, se arată într-un articol al Televiziunii Române. Pe măsură ce guvernele și comunitatea internațională continuă să lupte împotriva pandemiei de COVID-19 și a urmărilor ei, este esențial să se ţină cont de nevoile persoanelor cu dizabilități.

OMS se angajează să sprijine statele membre și partenerii de dezvoltare pentru a-și îndeplini angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în urmă, abordând includerea dizabilităților în sectorul sănătății, inclusiv ca parte a eforturilor de a pune capăt pandemiei de COVID-19.

  • Peste 1 miliard de oameni trăiesc dizabilități.
  • Numărul persoanelor cu dizabilități crește dramatic. Acest lucru se datorează, printre altele, tendințelor demografice și creșterii afecțiunilor cronice.
  • Aproape toată lumea este predispusă unei forme de dizabilitate – temporară sau permanentă – la un moment dat în viață.
  • Persoanele cu dizabilități sunt afectate în mod disproporționat în timpul pandemiei de COVID-19.

Atunci când persoanele cu dizabilități au acces la asistență medicală, deseori se confruntă cu stigmatizare și discriminare și primesc servicii de proastă calitate. Există o nevoie urgentă de extindere a includerii dizabilității la toate nivelurile sistemului de sănătate, în special în asistența medicală primară.

Persoanele cu handicap se confruntă cu discriminarea și barierele care le împiedică să participe în mod egal la viața întregii societăți. Li se interzice dreptul de a fi incluși în sistemul școlar general, de a se angaja, de a trăi independent în comunitate, de a se deplasa liber, de a vota, de a participa la activități sportive și culturale, de a se bucura de protecție socială.

Protecția garantată de tratate privind drepturile omului și fundamentată în Declarația Universală a Drepturilor Omului ar trebui să se aplice tuturor. Persoanele cu dizabilități au rămas în mare parte "invizibile", adesea subordonate în dezbaterile privind drepturile și incapabile să se bucure de întreaga gamă de drepturi ale omului.

În ultimii ani, a avut loc o schimbare revoluționară în abordarea globală pentru eliminarea lacunelor în privința protecției.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.