Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

30 de ani de progrese se duc pe apa sâmbetei! Corpul femeilor a devenit un 'câmp de luptă' politic

freepik.com
femeie violata, abuzata

Corpul femeilor a devenit un "câmp de luptă" politic, punând în pericol 30 de ani de progrese în materie de sănătate sexuală și reproductivă pentru femei și fete, a avertizat miercuri ONU.

Deși ratele mortalității materne și ale sarcinilor nedorite au scăzut în mod constant, progresul încetinește sau chiar stagnează în ceea ce privește măsurile cheie, a declarat Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), agenția ONU pentru sănătate sexuală și reproductivă.

În urmă cu 30 de ani, la o conferință organizată la Cairo, 179 de țări au convenit să plaseze sănătatea reproducerii în centrul dezvoltării durabile, ceea ce "a deschis calea pentru decenii de progres", a declarat Natalia Kanem, șefa UNFPA, conform AFP, scrie Mediafax.

De atunci, rata sarcinilor nedorite a scăzut cu aproape 20% la nivel mondial, iar numărul deceselor materne a scăzut cu 34% între 2000 și 2020, a precizat UNFPA.

Numărul femeilor care folosesc contraceptive s-a dublat, iar cel puțin 162 de țări au adoptat legi împotriva violenței domestice.

Drepturile femeilor, obiectul unor presiuni din ce în ce mai mari

Cu toate acestea, "drepturile femeilor, ale fetelor și ale persoanelor cu diferențe de gen fac obiectul unor presiuni din ce în ce mai mari", a declarat Kanem.

"Reducerile anuale ale deceselor materne au stagnat. Din 2016, lumea a înregistrat un progres zero în ceea ce privește salvarea femeilor de la decesele care pot fi prevenite în timpul sarcinii și al nașterii", a subliniat ea.

UNFPA spune că rasismul, sexismul și alte forme de discriminare blochează, de asemenea, progresele mari în domeniul sănătății sexuale și reproductive pentru femei și fete.

"Femeile și fetele care sunt sărace, care aparțin unor grupuri minoritare etnice, rasiale și indigene sau care sunt prinse în situații de conflict au mai multe șanse să moară din cauza lipsei de acces la asistență medicală în timp util", a declarat agenția.

Kanem a criticat, de asemenea, "dorința de a politiza corpul femeilor ca teren de luptă", de exemplu în ceea ce privește întrebările legate de tratamentele de fertilitate și de avort, care este unul dintre subiectele cheie în campania electorală prezidențială din SUA din acest an.

UNFPA nu ia o poziție cu privire la politicile fiecărui stat membru, dar Kanem a declarat că, acolo unde este legal, avortul ar trebui să fie sigur și accesibil, iar acolo unde este ilegal, ar trebui să fie disponibile servicii post-avort - de obicei legate de hemoragie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.