Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

42 de procurori generali americani deschid un proces contra Facebook şi Instagram pentru dependenţa provocată copiilor

azureedge.net
facebook instagram meta

Un grup de 42 de procurori generali din Statele Unite a dat în judecată Meta Platforms din cauza unor funcţii care creează dependenţă destinate copiilor şi adolescenţilor, au anunţat birourile acestora, marţi, transmite CNBC, conform news.ro.

Sprijinul din partea atâtor procurori generali ai statelor americane, din medii politice diferite, indică o provocare juridică semnificativă pentru afacerile Meta. Meta se confruntă acum cu multiple procese pe această problemă, în mai multe comitate.

Procurorii generali din 33 de state au intentat un proces federal împotriva Meta în Districtul de Nord al Californiei, în timp ce alţi nouă procurori generali depun plângeri în propriile state.

Nu este prima dată când o coaliţie largă de procurori generali ai statelor fac echipă pentru a da în judecată Meta. În 2020, 48 de state şi teritorii au dat în judecată compania pe motive antitrust, alături de o plângere separată din partea Comisiei Federale pentru Comerţ.

Practici controversate

content-image

Meta şi-a conceput produsele Facebook şi Instagram pentru a menţine utilizatorii tineri pe ele mai mult timp şi pentru a reveni în mod repetat, susţin procurorii.

Potrivit plângerii federale, Meta a făcut acest lucru prin proiectarea algoritmilor săi, alertele numeroase, notificări şi aşa-numitul scroll infinită prin feedurile platformei.

Compania include, de asemenea, funcţii despre care procurorii susţin că au un impact negativ asupra sănătăţii mintale a adolescenţilor prin comparaţie socială sau prin promovarea dismorfiei corporale, cum ar fi ”like-uri” sau filtre foto.

Procesul federal acuză şi pe Meta că a încălcat Legea privind protecţia confidenţialităţii online a copiilor (COPPA) prin colectarea de date personale despre utilizatorii sub 13 ani fără consimţământul părinţilor.

Meta știe ce face

content-image

Statele caută să pună capăt a ceea ce consideră că sunt practicile dăunătoare ale Meta, precum şi sancţiuni şi plata unor compensaţii.

Meta era conştientă de efectele negative pe care designul său le-ar putea avea asupra tinerilor săi utilizatori, susţin procurorii.

”Deşi Meta a negat şi a minimizat în mod public aceste efecte dăunătoare, nu poate invoca în mod credibil ignoranţa. Documentele de cercetare interne ale Meta arată că este conştientă că produsele sale dăunează utilizatorilor tineri. Într-adevăr, studiile interne pe care Meta le-a comandat – şi le-a păstrat private până când au fost divulgate de un denunţător şi raportate public – dezvăluie că Meta ştie de ani de zile despre aceste daune grave asociate cu timpul petrecut de utilizatorii tineri pe platformele sale”, a scris biroul lui James într-un comunicat de presă.

Dezvăluirile unui angajat

content-image

Un fost angajat al Facebook, Frances Haugen, a stârnit scandal în rândul parlamentarilor şi al părinţilor, în 2021, după ce a scurs documente interne de la companie care au dezvăluit cercetări interne asupra produselor sale. Un set de documente despre impactul Instagram asupra adolescenţilor a constatat că ”treizeci şi doi la sută dintre fetele adolescente au spus că atunci când se simt rău pentru corpul lor, Instagram le face să se simtă mai rău”, a relatat The Wall Street Journal înainte ca Haugen să-şi facă cunoscută identitatea.

În urma articolului, Instagram a spus că lucrează la modalităţi de a-i îndepărta pe utilizatori de a se concentra pe subiecte negative.

Câteva dintre practicile pe care se concentrează procurorii în cazul Meta sunt similare cu cele exercitate de alte companii de social media, cum ar fi proiectarea de algoritmi pentru a menţine utilizatorii implicaţi.

”Împărtăşim angajamentul procurorilor generali de a oferi adolescenţilor experienţe sigure şi pozitive online şi am introdus deja peste 30 de instrumente pentru a sprijini adolescenţii şi familiile lor. Suntem dezamăgiţi că, în loc să lucrăm productiv cu companii din industrie pentru a crea standarde clare, adecvate vârstei pentru numeroasele aplicaţii pe care le folosesc adolescenţii, procurorii generali au ales această cale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, într-un comunicat.

Printre statele care au intentat procesul federal se numără California, Colorado, Louisiana, Nebraska, New York, Carolina de Sud, Washington şi Wisconsin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.