Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 scenarii care pot schimba lumea

Redactia
glob pamantesc

Analiştii de la unitatea de intelligence a publicaţiei The Economist consideră că cele mai mari 5 ameninţări globale sunt:

1. Scenariul de risc cotat drept cel mai periculos este un „Grexit” urmat de prăbuşirea zonei Euro. Deşi Grecia a ajuns în ultima clipă la un acord cu creditorii, iar riscul părăsirii zonei Euro a fost redus pentru moment, analiştii The Economist consideră că există o „mare probabilitate” ca acest lucru să se întâmple în 2016, ţinând cont că guvernul Syriza va avea dificultăţi în a implementa măsurile dure impuse de acordul cu zona Euro.

Dacă Grecia părăseşte zona Euro, ideea se va propaga la alte state membre cu datorii foarte mari, din zona Euro. "ările care ar părăsi zona Euro ar suferi devalorizări semnificative şi nu ar mai fi în stare să îşi plătească datoriile în euro. Sistemul financiar global ar suferi pierderi imense, iar economia globală ar intra în recesiune.

2. Al doilea cel mai periculos scenariu de risc, cu impact foarte mare, este prăbuşirea preţurilor bunurilor şi serviciilor din China, corelată cu o reducere a investiţiilor, ceea ce ar duce la încetinirea pe termen lung a pieţelor emergente.

3. Al treilea scenariu de risc global, clasificat cu risc şi impact înalt, însă mai reduse decât primele două, este escaladarea intervenţiei ruseşti în Ucraina, care ar avea ca urmare tensiuni de tipul celor din Războiul Rece.

4. Divergenţa politicii monetare globale va duce la o volatilitate extremă a monedelor, acesta este un alt scenariu cu risc şi impact mari. Până la sfârşitul anului, este probabilă prima politică de creştere a dobânzilor din partea FED, banca centrală a SUA, din ultimii aproape 10 ani.

5. Creşterea ameninţării terorismului jihadist este scenariul cu riscul cel mai redus (moderat) în opinia The Economist. Profitând de natura sa descentralizată, care permite indivizilor să opereze sub egida lor peste tot în lume, fără să aibă contact cu grupul, Statul Islamic poate lovi o varietate de ţinte, aşa cum au demonstrat-o atacurile aproape simultane din 26 iunie, asupra unei moschei şiite din Kuwait, unei staţiuni turistice din Tunisia şi unei fabrici petrochimice din Franţa.

Preluare: Gandul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.