Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

50 de ani de la moartea creatoarei de modă Gabrielle 'Coco' Chanel

ro.wikipedia.org
chanel

Gabrielle "Coco" Chanel (Gabrielle Bonheur Chanel - la naştere), creatoare de modă şi fondatoare a brandului Coco Chanel, este renumită pentru creaţiile sale atemporale, cu accent pe realizarea unor haine care să fie cât mai confortabile pentru femei.

Ea însăşi a devenit o imagine a stilului său, fiind cunoscută pentru ţinutele simple, dar elegante, asociate cu accesorii deosebite, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ieșire devastatoare a Monicăi Pop: Decidenții voiau ca pacienții Covid să moară, nu să se facă bine

S-a născut la 19 august 1883, în Saumur, Franţa. La vârsta de 12 ani, după moartea mamei sale, a fost dusă într-un orfelinat de tatăl ei, care lucra ca vânzător ambulant.

A fost crescută de călugăriţe, care au învăţat-o să coasă - o abilitate ce i-a marcat viaţa. Supranumele ei a venit însă din altă ocupaţie: pe parcursul scurtei sale cariere de cântăreaţă, Chanel a cântat în cluburi din Vichy şi Moulins, de unde s-a ales cu porecla "Coco".

În 1910, "Coco", aşa cum fusese numită, deschide un magazin de pălării pe strada Cambon, la nr. 21, în Paris, sub numele Chanel Modes. Pălăriile ei au fost purtate de actriţe franceze cunoscute ale epocii, fapt ce a dus la începerea construirii unei reputaţii.

Gabrielle Chanel îşi deschide primul magazin în Deauville, în 1912. Din 1913, începe să vândă o linie de îmbrăcăminte sport din tricot, material folosit anterior pentru confecţionarea lenjeriei pentru bărbaţi. Această abordare a revoluţionat moda şi a fost un succes instantaneu.

Încurajată de succesul ei, Chanel îşi deschide, în 1915, prima casă de modă în Biarritz, Franţa. Angajează 300 de muncitori şi îşi proiectează prima colecţie Haute Couture.

În 1918, Gabrielle Chanel cumpără clădirea de la nr. 31 de pe strada Cambon, din centrul Parisului, unde înfiinţează celebra Casă de Modă. Clădirea "31" găzduia un butic, saloane şi ateliere.

În urma parteneriatului său cu parfumierul Ernest Beaux, în 1921, are loc lansarea primului parfum, CHANEL N°5, un parfum revoluţionar datorită compoziţiei, numelui şi prezentării sale.

Parfumierul Ernest Beaux creează, în 1922, CHANEL N°22, al cărui nume face trimitere la anul în care a apărut. Parfumul a fost inspirat de acelaşi spirit revoluţionar care a caracterizat şi CHANEL N°5.

În 1924 a fost înfiinţată compania "Société des Parfums CHANEL" şi a fost lansată prima colecţie de machiaj. Compania a fost creată pentru a produce şi vinde parfumuri şi produse cosmetice. Ernest Beaux a devenit apoi primul designer de parfumuri al casei. Primele colecţii de pudre şi rujuri au fost create în acelaşi an.

După înfiinţarea companiei "Société des Parfums CHANEL", un nou parfum creat de Ernest Beaux a fost Cuir de Russie, în 1927. Acest parfum oriental evocă mirosul de piele, cunoscut în mediile ecvestre. Traseul şi numele acestuia fac referire la gudronul de mesteacăn, folosit de soldaţii ruşi pentru a-şi impermeabiliza cizmele.

În 1927, are loc lansarea primelor produse de înfrumuseţare CHANEL, o gamă completă de 15 produse de îngrijire a pielii, o reflectare a viziunii inovatoare a fondatoarei brandului Coco Chanel.

În septembrie 1928, Gabrielle Chanel a cumpărat teren în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franţei. Acolo îşi construieşte vila, La Pausa.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Chanel şi-a închis Casa de modă. Dintre cele cinci clădiri de pe strada Cambon, doar buticul "31" a rămas deschis, unde parfumurile şi accesoriile au continuat să fie vândute.

După război, Gabrielle Chanel a părăsit Parisul, petrecând câţiva ani în Elveţia. De asemenea, a locuit o vreme în vila din Provence.

La vârsta de 70 de ani, la începutul anilor '50, Chanel a revenit triumfătoare în lumea modei. A primit mai întâi recenzii tăioase din partea criticilor, dar liniile creaţiilor ei, feminine şi atractive, au câştigat repede cumpărători din întreaga lume.

Gabrielle Chanel a murit pe 10 ianuarie 1971, în apartamentul ei din Hotel Ritz.

În 1969, fascinanta poveste de viaţă a lui Chanel a devenit baza pentru musicalul de pe Broadway "Coco", cu Katharine Hepburn în rolul legendarei creatoare de modă. Alan Jay Lerner a scris scenariul, în timp ce Andre Prévin a compus muzica. Cecil Beaton s-a ocupat de decor şi costume pentru producţie. Spectacolul a primit şapte nominalizări la Premiul Tony, Beaton a câştigat premiul pentru Cel mai bun creator de costume, iar René Auberjonois, pentru Cel mai bun actor.

Au fost scrise, de asemenea, mai multe biografii ale revoluţionarei din lumea modei; una dintre acestea, "Chanel and Her World" (2005), este scrisă de prietenul său, Edmonde Charles-Roux.

În filmul de televiziune "Coco Chanel" (2008), actriţa Shirley MacLaine a jucat în rolul celebrei creatoare de modă, aflată în cea de-a doua parte a carierei sale.

Pelicula "Coco Before Chanel" (2008) o are ca protagonistă pe actriţa franceză Audrey Tautou, care o interpretează pe Gabrielle "Coco" Chanel în primii săi ani, de la copilărie până la fondarea casei sale de modă. În 2009, "Coco Chanel & Igor Stravinsky" detaliază relaţia pe care Gabrielle Chanel a avut-o cu compozitorul Igor Stravinsky. (surse: www.chanel.com, www.biography.com)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.