Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

6 milioane de oameni vor muri prematur până în 2050 din cauza poluării aerului (studiu)

poluare

Tranziţia la energiile regenerabile ar putea reduce impactul poluării aerului asupra sănătăţii cu până la 80% până în 2050, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Oameni de ştiinţă şi activişti pentru mediu pledează de mult timp pentru dezvoltarea unei economii cu o utilizare redusă a carbonului, în special pe bază de energii regenerabile, pentru a limita încălzirea globală, însă există puţine studii în legătură cu impactul asupra sănătăţii a unei astfel de tranziţii.

O echipă a Institutului Postdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului (PIK) a folosit modele de eficienţă energetică pentru a evalua trei scenarii de decarbonizare a sectorului energetic până la jumătatea acestui secol.

Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, ei combină aceste calcule cu indici de sănătate umană şi analize ale nivelurilor de emisii de-a lungul ciclului de viaţă al echipamentului energetic.

Potrivit acestora, un scenariu în care majoritatea energiei este solară şi eoliană ar putea reduce efectele asupra sănătăţii ale producţiei de energie electrică cu 80% comparativ cu sistemele economice actuale.

"Principalul câştigător al decarbonizării este sănătatea", a declarat autorul principal al studiului Gunnar Luderer, subliniind rolul cheie al politicilor climatice pentru sănătatea umană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 4,2 milioane de persoane mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului, cauzată în principal de utilizarea combustibililor fosili.

Conform modelelor PIK, această cifră ar putea ajunge la 6 milioane până în 2050 dacă nu se face nimic pentru a schimba lucrurile. Dar, dacă energiile regenerabile le vor înlocui în mare parte pe cele pe bază de carbon în următoarele trei decenii, bilanţul deceselor ar putea scădea la un milion.

Potrivit lui Gunnar Luderer, toate scenariile de decarbonizare au un avantaj în ceea ce priveşte sănătatea publică, însă cel care se concentrează pe surse regenerabile este cel mai benefic

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.