Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

6 milioane de persoane au admirat lucrarea postumă a artistului Christo, 'Arcul de Triumf Împachetat'

kottke.org
Christo, Arcul de Triumf Împachetat, L'Arc de Triomphe Wrapped

Aproape 6 milioane de persoane au admirat lucrarea postumă concepută de artistul de origine bulgară Christo şi realizată de echipa sa, "L'Arc de Triomphe Wrapped", care a fost deschisă pentru public timp de două săptămâni, potrivit unui raport publicat marţi de Oficiul pentru Turism din Paris, relatează EFE.

Acest număr este cu 1 milion mai mare decât cel al persoanelor care au vizitat "Wrapped Reichstag" din Berlin în 1995, şi cu 2 milioane mai mare decât numărul turiştilor care au admirat lucrarea "The Gates" realizată în 2005 la New York.

Instalaţia din Paris, ce consta în împachetarea cu 25.000 de metri pătraţi din material albastru metalizat reciclabil şi cu 3.000 de metri pătraţi de panglică roşie a Arcului de Triumf de pe Bulevardul Champs-Elysees, a costat 14 milioane de euro. Bugetul lucrării a fost finanţat din fonduri private graţie sumelor obţinute din vânzarea unor lucrări originale ale artistului.

Echipa Christo şi Jeanne-Claude, cuplul format de Christo Vladimirov Javacheff (decedat în 2020) şi Jeanne-Claude Denat (decedată în 2009), a trebuit să realizeze instalaţia după moartea artistului de origine bulgară, care lăsase toate planurile pregătite.

"Succesul 'L'Arc de Triomphe Wrapped' a fost posibil graţie dăruirii şi entuziasmului impresionant al echipei şi al partenerilor care i-au dat viaţă", notează într-un comunicat Vladimir Yavachev, directorul proiectului şi unul dintre nepoţii lui Christo.

Potrivit Oficiului pentru Turism din Paris, dintre cei 6 de milioane de vizitatori care au admirat monumentul între 18 septembrie şi 3 octombrie, 3,2 milioane au fost turişti care au petrecut mai multe ore în preajma lui şi alţi 1,1 milioane au fost turişti care au vizitat clădirea Arcului de Triumf, generând încasări de 235 de milioane de euro pentru municipalitatea din Paris, potrivit Agerpres.ro.

Aproximativ 63.500 de persoane au cumpărat bilet pentru a urca până în vârful monumentului, în perioada în care acesta a fost "împachetat", potrivit datelor furnizate de Centre des Monuments Nationaux (CMN).

În perioada de expunere a instalaţiei, traficul rutier din Place de l'Etoile a fost interzis timp de trei weekenduri consecutive.

Demontarea instalaţiei a început la 4 octombrie şi se va încheia pe 10 noiembrie, perioadă în care monumentul a rămas deschis pentru public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.