Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

64 de noi deputaţi au depus jurământul în parlamentul irakian, întărind coaliţia pro-Iran după demisia blocului clericului al-Sadr

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Şaizeci şi patru de noi deputaţi au depus jurământul joi în parlamentul irakian, pentru a înlocui blocul loial puternicului cleric şiit Moqtada al-Sadr, făcând dintr-o coaliţie de partide şiite pro-Iran cea mai importantă forţă din legislativ, transmit AFP şi Reuters.

Cei 73 de deputaţi din mişcarea lui Moqtada al-Sadr, cea mai mare formaţiune din parlamentul Irakului, şi-au prezentat demisia pe 12 iunie, pe fondul disputelor care împiedică în continuare formarea unui guvern după alegerile legislative din 2021.

Partidele şiite, majoritare, nu au reuşit până acum să desemneze un nou şef de guvern. După alegerile legislative anticipate din octombrie, încheiate cu victoria mişcării sadriste, principalele două tabere şiite, cea a lui Moqtada Sadr şi Cadrul de coordonare, pro-Iran, au revendicat o majoritate în parlament şi dreptul de a desemna premierul, potrivit Agerpres.ro.

În urma demisiei colective, candidaţilor plasaţi pe poziţia a doua la legislative le-au revenit locurile devenite vacante.

Din cele 73 locuri, în jur de 40 au revenit unor membri ai Cadrului de coordonare, coaliţie ce ar dispune în prezent, conform unui calcul al AFP, de 130 mandate din totalul de 329, o majoritate relativă care îi oferă o greutate suplimentară în procesul de desemnare a noului prim-ministru.

Demisia deputaţilor săi nu înseamnă totuşi o retragere totală a lui Moqtada al-Sadr, consideră politologul Hamzeh Hadad, avertizând contra 'instabilităţii, mai ales dacă sadriştii nu vor obţine posturi în executiv'.

În lipsa unei majorităţi clare şi a consensului, parlamentul a eşuat de trei ori de la începutul anului să organizeze alegerea preşedintelui ţării, prima etapă înainte de desemnarea premierului şi formarea guvernului. Toate termenele prevăzute de Constituţie au fost depăşite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.