Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

67% dintre cehi şi slovaci nu sunt de acord cu ruperea fostei Cehoslovacii (sondaj)

cehia harta

Majoritatea slovacilor şi a cehilor (67%, respectiv 68%) încă nu-i pot ierta pe politicieni pentru că au decis divizarea Cehoslovaciei fără să convoace un referendum, relevă un sondaj realizat în octombrie de Institutul slovac pentru afaceri publice (IVO) şi Centrul ceh de cercetare a opiniei publice (CVVM), transmite luni agenţia slovacă de presă TASR. Totuşi, după 25 de ani - care se împlinesc în ianuarie anul viitor - aproape jumătate dintre cei intervievaţi, atât din Slovacia cât şi din Republica Cehă (46%), consideră că dizolvarea Cehoslovaciei a fost o decizie corectă, conform Agerpres.

În cazul slovacilor, acest lucru reprezintă o schimbare de opinie faţă de acum un sfert de secol, când sub 30% dintre ei erau în favoarea divizării statului comun. Atitudinea faţă de divizare, în ambele ţări, depinde de vârstă, a menţionat într-o conferinţă de presă organizată luni reprezentanta IVO, Zora Butorova. Aceasta a mai precizat că lipsa unui referendum este criticată în mai mare măsură de cei care consideră că dizolvarea statului comun a fost un pas greşit. Dar şi dintre apărătorii divizării circa jumătate au criticat absenţa unei consultări prealabile.

"Este evident că persoanele cu o viziune critică asupra divizării Cehoslovaciei consideră că un referendum ar fi putut să o împiedice şi până în ziua de azi consideră negativ faptul că politicienii au făcut imposibil acest lucru", a afirmat la rândul său reprezentanta CVVM, Paulina Tabery.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.