Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 domnitori români și realizările pentru care au rămas în istorie drept filantropi

edusoft.ro
constantin brancoveanu

Pentru că suntem în Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români vă aducem în atenție 7 domnitori români și principalele lor realizări pentru care au rămas în istorie drept filantropi, potrivit basilica.ro.

1. Sfântul Neagoe Basarab

Vezi și: PNL şi USR-PLUS, la un pas să bată palma: Cum se vor împărţi sectoarele Capitalei (surse) .

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab (1512-1521) a ctitorit bolnița (cămin pentru bolnavi) de la Mănăstirea Bistrița. Domnitorul l-a avut duhovnic pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului. Pe lângă dragostea de Biserică și faptele sale de milostenie, el a fost un domnitor strălucit. Cunoștea în afară de limba maternă alte șase limbi. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2008.

2. Sfântul Constantin Brâncoveanu

Sfântul Constantin Brâncoveanu (1688-1714) a întemeiat bolnița de la Mănăstirea Brâncoveni, iar soția sa, Maria Brâncoveanu a ctitorit bolnița de la Hurezi (1699). Domnitorul a fost ucis împreună cu fiii și ginerele său din porunca sultanului Ahmed al III-lea pentru că nu au vrut să renunțe la credința în Hristos. Au fost canonizați în 1992.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Blue Air a depus actele pentru intrarea în insolvență: compania VA CONCEDIA angajați fără să le achite salarii compensatorii

3. Grigorie al II-lea Ghica

Grigorie al II-lea Ghica (1733-1735, 1748-1752) a ctitorit Spitalele „Sfântul Pantelimon” și „Sfântul Visarion” din București (cca 1750). A fost nepotul lui Grigore I Ghica și adus pe tronul Moldovei de Nicolae Mavrocordat. A debutat printr-o domnie omenoasă, a scăzut birurile puse de predecesorul său. A fost înmormântat la fosta mănăstire a Sfântului Pantelimon de lângă Bucureşti, ulterior mormântul fiind mutat la Biserica „Doamna Ghica”-Tei.

4. Alexandru Moruzi

Alexandru Constantin Moruzi (1793-1796, 1799-1801) a fondat Spitalul Dudești pentru ciumați de la București (1796). A fost fiul lui Constantin Moruzi, a reușit să preia tronul Moldovei după războiul ruso-austriaco-turc.

5. Sfântul Ștefan cel Mare

Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare (1457-1504) a ctitorit bolnițele de la Putna și Pătrăuți. Bolnița de la Mănăstirea Putna a fost distrusă de un incendiu în 8 martie 1536. Despre cea de la Pătrăuți se știe că era destinată în special îngrijirii răniților din urma luptelor purtate în preajma Cetății de Scaun a Sucevei.

6. Constantin Racoviță Cehan

Constantin Racoviță Cehan (1749-1753, 1756-1757) a avut inițiativa întemeierii Spitalelor „Sfântul Proroc Smauil” din Focșani și „Precista” din Roman.

7. Grigorie al V-lea Ghica

Grigorie al V-lea Ghica (1849-1853, 1854-1856) a întemeiat Ospiciul de infirmi de la Galata, Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.