Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - o săptămână veselă într-o țară `educată`

Inquam Photos / George Călin
Inquam Klaus Iohannis România Educată

Duminica a fost o zi veselă și plină de amuzament, chiar dacă unul amar pentru simpatizanții unor partide. Președintele USR Sovata și-a făcut publică demisia din partid, alături de întreaga filială locală, acuzând că au aflat de pe facebook faptul că la ei în oraș s-a organizat un seminar național al partidului. Putem spera doar că demisia a fost înaintată tot pe facebook, nu? „Oameni noi”. digitali etc. Un fost mare partid, PNȚ, a suferit convulsii, urmare a deciziei „omului cu ștampila” - a se citi președintele formațiunii, Aurelian Pavelescu - de a-l aduce pe Liviu Dragnea în partidul lui Corneliu Coposu. Sigur, ideea nu ar fi fost o noutate, dacă ne amintim că Raluca Turcan l-a înscris pe Senior în PSD încă de anul trecut. Însă de aici până la acuzații grave, legate de pagube însemnate, falsuri și altele asemenea a fost doar un pas. În fine, ministrul Sportului continuă seria de gafe, punându-se într-o situație stânjenitoare la emisiunea lui Dan Bucura, unde nu a putut recita 3 cuvinte din Imnul de Stat al României. Atât s-a putut.

 

Luni a început cu alte declarații comice, de data asta ale pupilului prezidențial, Florin Cîțu. Drept e că „al doilea om în Stat” ține agenda mai mult decât colegii din fosta „echipă câștigătoare”, atacând guvernul și pe Generalul Ciucă la fel de des ca atunci când îi sabota, din postura de președinte al PNL. Posibil să fie lucruri criticabile în performanța actualului Cabinet, însă cu certitudine nu Superman - omul apărut de nicăieri, fără școală, fără carieră - și care merge spre nicăieri, este în măsură să emită evaluări. Mai ales privitor la ratele dobânzilor împrumuturilor externe. E vorba de acea datorie publică pe care în mandatele sale aproape A DUBLAT-O. În fine, ca să existe și știri amuzante, unele surse au vehiculat că celebrul Dacian Julien Cioloș va părăsi USR, pentru a-și întemeia un alt partid, format cel mai probabil din profesioniști integri, la fel ca în guvernul instalat în 2016 de președintele Iohannis, după ce „a fost nevoie să moară oameni”.

 

Marți competența USR s-a remarcat din nou în administrația locală: Administraţia Fondului de Mediu a amendat companiei de termoficare a Timişoarei cu 14,5 milioane de euro, băgând-o, practic, în faliment. Am speranța că entuziasmul popular ocazionat de succesul din 2020 al lui Dominic Fritz va ține măcar până la iarnă. Nu de alta, dar se știe că bucuria inimii încălzește și trupul. În Parlament, AUR a făcut iarăși circ la ședința comisiilor reunite care anticipau votul pozitiv pentru legea offshore, ce reglementează condițiile de extracție a gazelor din Mare Neagră. Trist este că, la fel ca și în cazul celuilalt partid populist care a adus violența pe scena politică (USR), liderii AUR nu înțeleg că există oameni care și-au pus speranțele în discursul lor, iar conduitele de felul ăsta nu le vor consolida procentele. În fine, ministrul „Educației” a anunțat o inițiativă prin care profesorii nu vor mai putea da meditații elevilor din propria clasă. Soluția e justă, iar moralitatea proprie ar trebui să stopeze oricum dascălii să ia bani de la părinții copiilor care nu pot pricepe în clasă tocmai de la ei înșiși. Nu de alta, dar vă dați seama că România nu are destul teren intravilan dacă fiecare om de la catedră ar dobândi câte 6 case! În plus, poate nu ar fi rău ca solemnul agronom să se preocupe și de alte subiecte, precum programa oribilă, manualele scrise parcă de retardați sau selecția cadrelor didactice.

 

Miercuri, cu ocazia adoptării legii offshore în Parlament, președintele PSD a răspuns criticilor USR cu o bună poziționare politică față de PNL, în interiorul guvernului: „Nu vreau să mă refer la trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar ați avut o majoritate în Parlament pentru a trece această lege și nu ați făcut-o. Îmi pare rău, dar pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema.” Afirmația este nu doar corectă, dar din păcate și parțial nefericită, dacă ne gândim cum cu voturile PSD a fost învestit Cabinetul Orban. Deși a rezolvat o problemă, acel vot a deschis drumul pentru 2 ani de dezastre guvernamentale, pe care tot PSD trebuie acum să le repare. Rămâne de văzut dacă va reuși. În fine, în căutare de audiență suplimentară, simțind probabil scăderile din sondaje, George Simion a vrut să intre în sediul unei televiziuni, în timpul unei emisiuni. Cum spuneam, acest gen de metode nu vor ajura prea mult AUR.

 

Joi agenda a fost ținută de două teme principiale: reforma fiscală și modificarea statulului președintelui României. La capitolul taxe, ne putem raporta la chestiuni ideologice (stânga vrea solidaritate, dreapta proporții egale în impozitare) sau tehnice (astăzi nu există cotă unică de impozitare a muncii, de pildă, la fel cum nu există cotă unică de TVA). Paradoxal e că ambele viziuni pot avea aceeași soluție: introducerea unei cote unice autentice, mai mici de 16%, care ar compensa și inflația din buzunare și ar ajuta și majoritatea românilor cu salarii minime. Bunurile mobile și imobile pot fi taxate rezonabil, în funcție de criterii logice. În București, spre exemplu, impozitul pentru 4 apartamente și 2 mașini cu motoare mici este de 1000 de lei anual, în vreme ce doar pentru o mașină cu motor mare impozitul poate fi de 10 ori mai mare, adică 100 de milioane de lei vechi. Legat de eventuala modificare a Constituției, discuția trebuie simplificată: românii vor să își aleagă direct președintele, în baza puterii simbolice a funcției, dar în ciuda dezastrelor evidente provocate de ultimii doi locatari, ultimul prin ticăloșie, actualul prin inutilitate. Pe fond, o republică parlamentară ar avea șansa de a reduce crizele politice cauzate de conflictul dintre palate (Victoriei și Cotroceni), stabilitatea guvernamentală fiind întotdeauna o condiție a dezvoltării.

 

Vineri președintele PNL i-a dat satisfacție lui Emil Boc, promițând sprijin pentru metroul din Cluj, dar mai ales dovedind irevocabil influența oamenilor lui Traian Băsescu în fostul FSN, ascuns sub umbrela branduită cu figurile Brătienilor. Iar aceleași surse care ne spuneau că Dacian Cioloș va rupe USR, pentru a înființa un nou partid, au revenit, anunțând că parlamentarii pe care se baza nu îl urmează, așa că proiectul se amână. Îi #susțin

 

CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII e că majorele provocări interne și externe cu care România se confruntă vor fi dificil de gestionat într-o țară fragilizată în ultimii 17 ani de clivaje sociale, degradarea educației, regresul general al clasei politice. Rămâne să sperăm la înțelepciunea și răbdarea oamenilor, dacă vor vedea că se propun soluții pentru problemele structurale ale societății. Altfel, vom rămâne doar cu amuzamentul.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.