Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - țara lui Superman, „unsul” lui Iohannis

citu superman

Duminică s-au dezbătut rezultatele ultimului sondaj CURS, care confirma, în plan politic, ușorul reviriment al PNL, către 20%,  firesc de explicat în contextul invaziei din Ucraina prin conceptul „rally around the flag” și prin prezența Generalului Ciucă în fruntea Guvernului, precum și stabilizarea PSD la scorul aproape dublu de 36%. În paralel, AUR scade la 14% din pricina presupuselor simpatii pro-putiniste și a discursului agitator benefic pericolului de la Răsărit, iar USR coboară pentru prima dată sub 10%, pe fondul propriei irelevanțe. Însă ceea ce a ilustrat și mai bine sondajul sunt preocupările românilor privind războiul (trei sferturi nesusținând implicarea noastră militară), și implicațiile lui în economie (inflația pare să sperie mai tare decât conflictul armat). Și ca de obicei, în locul unei atât de necesare tăceri, pupilul președintelui dumneavoastră, urmașul Brătienilor, dl. Florin Cîțu mai produce o declarație hazlie, cum ne-a obișnuit: „Până la 31 martie mai trebuie îndeplinite 12 borne din PNRR! Trebuie mobilizare maximă! În joc sunt 30 de miliarde de EURO”. Insul care în orice țară civilizată ar fi fost acuzat de subminarea economiei naționale, măcar după liberalizarea pieței de energie, dacă nu și în urma atacului speculativ pe monedă,  pare să încerce a fluiera doct și sever, din tribune, echipa care trebuie să recupereze handicapul produs tocmai de el.

 

Luni ștafeta umorului involuntar a fost preluată de liderul USR, ministrul-rangă sau reportofon, după caz: „Într-un fel, Iohannis a fost mai abil şi mai toxic decât Dragnea” a spus auto-intitulatul „Drulău”, nemulțumit de promulgarea legii privind înființarea SIIJ. Acum, tehnic vorbind, Klaus Iohannis e abil ca o buturuga altoită cu un pietroi, în vreme ce Liviu Dragnea a parcurs un lung drum al arivismului, traseismului și trădării pentru a ajunge sus. Toxic iarăși nu poate fi, îl oprește infinita comoditate, care pe Dragnea nu îl caracteriza. Principial vorbind, USR ar trebui să fie mult mai rezervat în declarații față de Klaus Iohannis, pentru simplul motiv că fără acesta, nu ar fi ajuns vreodată la guvernare, nici ca tehnocrați, în 2016, nici ca pseudo-partid, în 2020. Tot luni, în timp ce Marcel Ciolacu anunța plafonări ale prețului la energie și limitarea exporturilor unor materii prime și produse alimentare, Florin Cîțu se isteriza asupra „abuzului” controalelor la care au fost supuși benzinarii speculanți și dădea iarăși sfaturi: „trebuie să comunice  și antreprenorii, dar e greu să îi ai de partea ta când tu vii și îi ameninți cu amenzi. Și în pandemie am comunicat, când era vorba de cumpărat dezinfectant sau drojdie.” Este că ne amintim cu toții cum comunica șeful „liberalilor” în pandemie? Îi lipsea doar translatorul care să ne traducă în românește interjecțiile și alte producții vocale dezarticulate.

 

Marți a continuat delirul cîțist, dar nu merită băgat în seamă, pentru ca  venit tare din spate un alt liberal de frunte, tot campion al fizicului dezordonat și dicției precare: preşedintele CJ Timiș, „liberalul” Alin Nica a spus că, dacă se confirmă refuzul lui Fritz de a cumpăra certificate verzi pentru Colterm, va solicita „instituţiilor abilitate, DNA, să se sesizeze şi să ia măsuri corespunzătoare, pentru că […] este instigare la abuz în serviciu şi acest lucru este foarte grav". Acum, nici nu știu ce e mai grav: presupusul abuz al primarului de pe Bega, amenințarea cu „cremenalul” din partea șefului de la județ sau faptul că indivizi precum Fritz, Armand, Coliban au toată susținerea PNL, cu majorități asigurate de subordonații lui Cîțu prin consilii, și compromit administrațiile locale prin incompetență? Situația zilei este salvată de încă o declarație importantă a lui Klaus Iohannis, care vrea parcă să repare cei 7 ani de ură, dezbinare, impostură și incompetență cu care ne-a obișnuit: „Este acum în discuție formarea unui grup de luptă, un battle group, care reprezintă o prezență NATO permanentă în România și este un lucru cunoscut că Franța s-a declarat dispusă să fie națiune cadru pentru acest battle group”. Altminteri, toate discuțiile bilaterale din ultima vreme încearcă, probabil, să găsească sprijin pentru această nevoie absolut legitimă, nu doar a României, ci și a NATO, în sensul obținerii adeziunii de participare cu militari la această forță care va staționa pe termen lung la noi.

 

Miercuri, cel mai odihnit șef de stat din lume are o declarație absolut genială. La o întâlnire cu tinerii refugiați, întâiul schior al țării, în tentativa mizerabilă de a mai stoarce puțină simpatie publică: „Ne dorim cu toţii să se termine cât se poate de repede acest război absolut aiurea”. Poate ar fi zis chiar „nasol” sau „nașpa”, dar știa de pe vremea meditațiilor că nu e frumos. Am rămas cu sentimentul că acest „aiurea” indică exasperarea produsă de invazia Ucrainei: vacanțele, golful, tenisul, săptămâna de lucru de două zile cu program zilnic de o oră par a fi fost doar un vis ce a durat 7 ani.

 

Joi am aflat că fostului secretar general adjunct al „guwernului meu” condus de Ludovic Orban, Costel Barbu, i-au fost anulate diplomele universitare de către Înalta Curte, în contextul în care acesta fusese urmărit penal pentru înşelăciune, după ce s-a folosit de o diplomă falsă de licenţă ca să se angajeze ca city manager în comuna teleormăneană Suhaia. Iar asta doar pentru că nu a mai putut reveni primar, fiind declarat incompatibil de ANI. Este că simțiți beneficiile programului „România educată”? Simțiți competența liberală cum învăluie țara, ducând-o pe noi culmi de civilizație și progres? Este că înțelegeți de ce trebuia scăpată țara de PE SE DE? Este că, aflând asemenea vești, sunteți mândri că trăiți în România normală și a lucrului bine făcut? Dar vin și vești bune, de la actualul Cabinet, condus de Nicolae Ciucă: acesta a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță, prin care va fi aplicată o taxare suplimentară  de 80% pentru venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică. Mai simplu spus, o supra-impozitare a profitului necuvenit, adică a speculei, pentru a o descuraja.



Vineri a fost ziua în care vârfurile de lance ale aliaților PNL și USR s-au manifestat plenar, în toată splendoarea. Desigur, pe facebook. Întâi, inegalabilul Florin Cîțu a făcut lumină într-o chestiune așteptată de întreaga lume. După ce a lăsat aproape 24 de ore cu sufletul la gură întreaga administrație americană, precum și toți aliații europeni ai României, Superman de pe Dâmbovița a postat, în engleză: „Biden despre Putin: Cred că este un criminal de război. Susțin asta!” Să nu vă mirați dacă Putin va fi cuprins de panică, iar China va abandona Rusia. Acum lucrurile sunt clare, îndoielile au fost risipite, s-a făcut lumină. Cred că și polițiștii aceia care au arestat în SUA un oarecare bețiv/drogat la volan cu ani în urmă, dar și judecătorii care l-au condamnat la pușcărie au răsuflat ușurați. Și pentru că întotdeauna trebuie să existe un tandem al prostiei, patroana gunoaielor și șobolanilor din Sectorul 1 a anunțat că nu i s-a votat bugetul, despre care consilierii PSD afirmă că este ilegal întocmit, conform Curții de Conturi. După primul an al unui mandat dobândit cel puțin suspect, dacă nu chiar prin fraudă, catastrofa administrației valsează din nou cu aliații din PNL, într-un scabros dans al neputinței și incompetenței.

 

CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII este că Florin Cîțu încearcă permanent să slăbească actuala coaliție, conștient fiind că fiecare zi în această formulă înseamnă scăderea puterii sale în favoarea lui Nicolae Ciucă, precum și contestări din ce în ce mai vehemente în partid. În fond, această caricatură nu aduce nici voturi, nu știe nici politică, nu are nici experiență de vreun fel. A fost doar moftul stăpânului adunăturii din Modrogan. Pentru România e trist, însă pentru scena publică e amuzant. Argații locatarului de la Cotroceni, care se întreceau în ode adresate lui Superman nu mai departe de 6 luni în urmă, constată azi că prostia se plătește. Scump!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.