DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

7000 de români şi-au făcut până acum testul gratuit de hepatită C

test gratuit

Mai mult decât atât, încă patru noi laboratoare din ţară s-au alăturat campaniei, la Iaşi, Ploieşti şi Baia Mare, astfel:

  • Baia Mare: Laboratorul Clinica Someşan şi Laboratorul Maraclinica
  • Iaşi: Laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sfanta Parascheva”
  • Ploieşti: Laboratorul Valahia.

Datele de contact complete ale acestor noi laboratoare precum şi ale tuturor celor peste 70 de laboratoare implicate în campanie sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV. Demarată la sfârşitul lunii ianuarie, campania de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C se desfăşoară sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.” 50.000 de teste gratuite de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C sunt puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti şi a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica şi partenere din toată ţara. Hepatita virală C - o boală gravă, dar silenţioasă  Infectarea celulelor hepatice cu virusul hepatitei C determină o inflamaţie acută a ficatului, hepatita, care este, “silenţioasă” din punct de vedere al simptomelor şi semnelor. Hepatita C este o boală transmisibilă. Toate persoanele infectate cu acest virus au potenţialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sângelui persoanei infectate cu sângele unei persoane neinfectate. Cu măsurile corecte de prevenţie, această transmitere poate fi evitată. Virusul hepatitei C este un virus care supravieţuieşte în sângele uscat, uneori chiar până la 3 luni, mai mult decât alte virusuri, de exemplu HIV. Modalităţi de transmitere
  • Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (mai ales înainte de anii 1990)
  • Folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri (în ultimii ani)
  • Transmiterea prin hemodializă
  • Transmiterea prin tatuaje, piercing
  • Transmiterea prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală (periuţe de dinţi, aparate de ras, forfecuţe/unghiere – acestea pot avea pe suprafaţa lor urme microscopice de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)

Cel mai important lucru de reţinut referitor la simptomele hepatitei cu virus C este că marea majoritate a oamenilor care se infectează cu virusul C nu au niciun fel de simptome.  De obicei, momentul infectării trece neobservat, el putând fi confundat cu o gripă uşoară.

Singura modalitate de a depista o infecţie cu virusul hepatitei C ar fi ca persoana respectivă să meargă să se testeze pentru depistarea anticorpilor anti-VHC.

Sursa: www.eva.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.