DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

A DOUA ETAPĂ privind pretinsele şpăgi din dosarul fostului ministru Vlădescu - Gheorghe Pogea şi Radu Berceanu, două nume pomenite de un martor în dosar

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sebastian Vlădescu DNA

STIRIPESURSE continuă prezentarea culiselor mega-dosarului de corupţie al fostului ministru al Finanţelor  Sebastian Vlădescu, în care vor fi judecaţi alături de acesta şi fostul deputat Cristian Boureanu, cumnatul lui Mircea Geoană dar şi o apropiată a acestora.

Astfel până la acest moment STIRIPESURSE a prezentat în detaliu înţelegerea iniţială  acestui grup de persoane cu reprezentanţii societăţii Swietelsky, compania care a câştigat lucrările de reabilitarea a tronsonului de cale ferată Bucureşti Constanţa.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Finanţarea reabilitării tronsonului CFR Bucureşti-Constanţa, 'subiect fierbinte' pentru 'gaşca' lui Vlădescu - Cum erau 'presaţi' oamenii CFR-ului

Astfel, pe scurt, anchetatorii acuză, că după ce compania a câştigat cei patru s-ar fi interpus pe firul plăţilor către compania străină şi ar fi cerut un comision pentru decontarea rapidă a banilor de lucrări.

Citeşte şi: Citește și: DNA, anunț de ULTIMĂ ORĂ - Sebastian Vlădescu, Cristi Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată! Ce acuzații aduc procurorii

Anchetatorii arată în dosarul transmis instanţei de judecată că în cursul anului 2009, reprezentanţii Swietelski au ajuns la o nouă înţelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la CN CFR SA către funcţionarii români care aveau atribuţii în aprobarea plăţilor pentru lucrările executate sau către persoane care aveau influenţă asupra acestora.

Participanţii la această nouă înţelegere au fost Peter Gal (director al Filialei de Construcţii Feroviare a Swietelsky Baugesellschaft m.b.H.) şi Josef Hornegger (director general al Swietelsky România), Hozoc Florin, în calitate de reprezentant de fado al companiei Swietelsky, Boureanu Cristian, membru marcant al partidului aflat la guvernare, deputat în Parlamentul României, Vlădescu Sebastian, fost ministru al finanţelor în perioada 2005-2007 şi ocupând din nou în această funcţie în perioada 23.12.2009-3.09.2010, Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada 10.01.2009-21.10.2010, persoană apropiată de prim-ministrul Emil Boc, Trăilescu Filip, cel care a pus la dispoziţie conturile unor societăţi offshore prin intermediul cărora comisionul urma să fie transferat din conturile companiei Swietelsky în condiţii de aparentă legalitate.

Citește și: EXCLUSIV! În plină CRIZĂ financiară cumnatul lui Mircea Geoană vedea lumea şi primea un Porche Cayenne - DNA devoalează secretul succesului dar şi preţul final

Această nouă înţelegere a avut loc în contextul în care la data de 22.12.2008 fusese numit un alt Guvern al României, urmare a alegerilor parlamentare, iar creditele bancare care asiguraseră finanţarea lucrărilor de reabilitare a căii ferate fuseseră epuizate în cursul anului 2008, plăţile către asocierea Swietelski - Wiebe - Takenaka urmând să fie efectuate din bugetul de stat.

Criza economică din acea perioadă a limitat însă veniturile fiscale ale statului, cu consecinţa unor întârzieri semnificative la plată, mai punctează anchetatorii DNA.

La acel moment compania străină urmărea să obţină plata facturilor emise către CN CFR pentru lucrările de reabilitare a căii ferate efectuate pe tronsonul Bucureşti-Constanţa, plata unui TVA restant, rămas neachitat de CN CFR ca urmare a lucrărilor efectuate de compania Swietelsky la un alt tronson, Bucureşti - Câmpina2.

"Având în vedere acest context, cetăţenii austrieci Peter Gal (director al Filialei de Construcţii Feroviare a Swietelsky Baugesellschaft m.b.H.) şi Josef Hornegger (director general al Swietelsky România) au convenit cu martorul Hozoc Florin ca societatea austriacă să achite demnitarilor români implicaţi în deblocarea plăţilor un comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la CN CFR.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cumnatul lui Geoană s-ar fi 'detoxifiat' la patru stele în Turcia pe banii din 'afacerea' CFR-Swietelski - Lista completă a locurilor vizitate

Plăţile urmau să se facă în conturi bancare deschise la bănci din Elveţia, în baza unor contracte fictive de consultanţă încheiate cu societăţile controlate de Trăilescu Filip, Integral Technologies AG Elveţia şi Dema Services Limited Cipru.

Conform acestei înţelegeri, comisionul era destinat să ajungă la Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Constantin Dascălu şi Cristian Boureanu.

De asemenea, o parte din comision urma să revină lui Hozoc Florin, în calitate de intermediar dintre societatea Swietelsky şi oficialii români, precum şi lui Trăilescu Filip, cel care a pus la dispoziţie societăţi pe care le controla, pentru a se putea realiza transferul sumelor de bani din societatea Swietelsky în condiţii de aparentă legalitate", se arată în dosar.

Discuţiile despre zonele de influenţă

Unul dintre martorii esenţiali ai DNA în acest dosar a explicat cu lux de amănunte convenţia dar şi mecanismul privind plata şi încasarea unor sume de bani de către oficiali ai statului român.

„Discuţiile cu reprezentanţii firmei Swietelsky au debutat la începutul anului 2009, în contextul în care Homegger Joseph1 aflase de la diferiţi funcţionari că vor exista întârzieri la plata lucrărilor desfăşurate pe tronsonul Feteşti — Constanţa. Totodată, mai era înregistrată o restanţă la plată pentru tronsonul de cale ferată Bucureşti - Câmpina, reprezentând TVA, în valoare de până în 10 milioane de euro.

In aceste condiţii, Homegger Joseph mi-a solicitat sprijinul pentru a obţine alocarea de fonduri necesare efectuării plăţilor cu privire la lucrările efectuate.

(,..)Precizez că încă de la prima discuţie, Homegger Joseph m-a informat că există posibilitatea achitării unui comision de 10% şi care sunt sumele care fac obiectul acestui contract. îmi aduc aminte că pentru Bucureşti-Constanţa era vorba despre aproximativ 1.100. 000 euro (sume ce urmau să le încaseze de la CN CFR) iar TVA-ul restant pentru lucrările efectuate pe tronsonul Bucureşti-Câmpina era de aproximativ 10.000.000 euro ”, a explicat martorul în faţa anchetatorilor.

Totodată, martorul a indicat demersurile pe care le-a realizat în calitatea sa de reprezentant de fado al companiei Swietelsky, ulterior discuţiilor cu Joseph Homegger, în vederea obţinerii de către această companie a plăţilor pentru datoriile restante.

Astfel, martorul a arătat că a luat legătura cu Cristian Boureanu (vicepreşedinte PDL, partid aflat la guvernare în perioada respectivă), cu care era prieten, pentru a identifica persoane care ar putea influenţa deciziile legate de plata datoriilor către compania Swietelsky.

În discuţiile purtate de martor cu Cristian Boureanu, cei doi au hotărât că vor încerca să discute cu secretarul de stat Constantin Dascălu, din cadrul Ministerului Transporturilor, iar pentru Ministerul Finanţelor Publice au hotărât să discute cu Vlădescu Sebastian, fost ministru al finanţelor, care avea influenţă atât asupra unora dintre secretarii de stat şi funcţionarii din minister, cât şi asupra ministrului de la acea vreme, Gheorghe Pogea.

Atât Vlădescu Sebastian, cât şi Dascălu Constantin au fost de acord să se implice în schimbul promisiunii unor sume de bani, mai notează DNA.

„Eu am apelat la Boureanu Cristian întrucât eu îl cunoşteam pe acesta de mai mulţi ani şi aveam o relaţie de prietenie, acesta fiind naşul meu din prima căsătorie. Acesta era unul dintre liderii partidului aflat la guvernare, fiind vicepreşedinte PDL. în cadrul discuţiei cu acesta, după ce i-am expus problema şi i-am spus că este nevoie de sprijin politic la vârf în Ministerului Transporturilor şi Ministerului Finanţelor Publice, acesta a spus că pentru Ministerului Transporturilor va încerca să discute cu Radu Berceanu, dar că îl cunoaşte mai bine pe secretarul de stat Dascălu Constantin, iar pentru Ministerul Finanţelor Publice, cel mai bine este să discutăm cu Vlădescu Sebastian, care are o influenţă atât asupra unora dintre secretarii de stat şi funcţionarii din minister, cât şi asupra ministrului de la acea vreme, cred că Pogea Gheorghe (despre care ştiam că se consultă destul de des cu Vlădescu Sebastian).

Este posibil ca această discuţie să fi avut loc la biroul meu, dar nu sunt sigur. Concluzia întâlnirii a fost că Boureanu Constantin va discuta cu Dascălu Constantin şi cu Vlădescu Sebastian, precum şi cu Radu Berceanu.

Pentru că Dascălu Constantin era un funcţionar foarte important în acest angrenaj, având în subordine SN CFR, am discutat şi cu un alt vechi prieten al meu, Dan Cârlan, la acea dată preşedinte PDL Iaşi, întrebându-l dacă îl cunoaşte pe Dascălu Constantin şi dacă îmi poate intermedia o întâlnire cu acesta. (...)

In condiţiile în care, după câteva zile, am primit atât de la Dan Cârlan cât şi de la Boureanu Constantin asigurări că Dascălu Constantin şi Vlădescu Sebastian vor sprijini activ rezolvarea solicitărilor celor de la Swietelsky, l-am informat pe Hornegger Joseph că putem merge mai departe şi putem negocia încheierea unui contract, pentru acordarea comisionului'...)", s-a mai confesat martorul cheie la DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.