Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost adoptată o nouă lege a amplasării plăcilor comemorative: Fiecare va avea un sistem de codare şi va fi înscrisă pe un site

Inquam Photos / George Calin
plen camera deputatilor parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege referitor la plăcile comemorative amplasate pe clădiri, stabilindu-se că fiecare va avea un sistem de codare şi va fi înscrisă pe un site, de unde cei interesaţi pot afla mai multe informaţii, potrivit Agerpres.

S-au înregistrat 277 voturi 'pentru' şi 9 abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 120/2006 privind monumentele de for public, în ceea ce priveşte modul, procedura şi conţinutul plăcilor comemorative amplasate pe clădiri.

Potrivit celor adoptate, vor putea face parte din categoria lucrărilor de artă plastică monumentală de for public şi categoriile de lucrări: a) plăci sau alte lucrări comemorative; b) fântâni; c) mobilier urban de dimensiuni monumentale cu caracter decorativ; d) sculpturi monumentale rezultate în urma organizării de tabere de creaţie plastică, reamplasate în spaţii publice.

"Amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor în construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, respectiv de comisiile zonale pentru monumentele de for public. Amplasarea plăcilor comemorative se realizează fără autorizaţie pentru executarea de lucrări de construcţie", prevede proiectul adoptat.

De asemenea, obligaţiile de administrare şi conservare a lucrărilor de artă plastică, artă monumentală de for public revin proprietarilor sau, după caz, autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale ori instituţiilor publice titulare ale dreptului de proprietate sau ale altor drepturi reale.

Pentru amplasarea plăcilor comemorative, serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii centralizează propunerile formulate de către acestea, precum şi de persoane şi instituţii interesate şi le comunică lunar spre aprobare Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public. Propunerile vor avea în vedere, cu prioritate, monumentele istorice cu valoare memorial-simbolistică, respectiv categoria de monumente memoriale din Lista monumentelor istorice. Hotărârea Comisiei Naţionale pentru Monumente de For public privind amplasarea plăcilor comemorative se comunică primăriei unităţii administrative-teritoriale competente.

Procedura privind amplasarea plăcilor comemorative, modelele-standard şi detaliile tehnice ale plăcilor comemorative se propun de către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public şi se aprobă prin ordin al ministrului Culturii.

Deţinătorii imobilelor pe care se amplasează plăci comemorative au obligaţia să permită accesul pentru montarea acestora.

Proiectul mai prevede şi că monumentele de for public vor beneficia de o zonă de protecţie, delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în funcţie de trama stradală, relief şi caracteristicile acestora, această zonă asigurând conservarea integrată şi punerea în valoare. Plăcile comemorative nu beneficiază de zonă de protecţie.

Autorităţile administraţiei publice locale competente vor include în planurile urbanistice şi în regulamentele aferente zonele de protecţie delimitate. Orice intervenţie ce presupune eliberarea unei autorizaţii de construcţie în zona de protecţie a lucrării de artă plastică, artă monumentală de for public se realizează numai cu avizul prealabil al Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public, mai stabileşte proiectul.

De asemenea, "fiecărei plăci comemorative i se alocă un sistem standardizat de codare cu formă de bare bidimensionale care va redirecţiona utilizatorul către pagina dedicată a site-ului web, ce va conţine informaţii de specialitate şi de identificare a personalităţii sau evenimentului marcat".

"Ministerul Culturii creează, gestionează şi actualizează baza de date şi un site web public cu privire la plăcile comemorative amplasate şi ia măsurile necesare pentru alocarea sistemului standardizat de codare. Publicarea datelor referitoare la plăcile comemorative se va efectua printr-un site web creat exclusiv în acest scop. Cheltuielile necesare amplasării plăcilor comemorative şi funcţionării site-ului web se suportă din bugetul Ministerului Culturii, al unităţii administrativ-teritoriale sau de către persoana care a propus amplasarea, după caz", mai stabileşte proiectul.

Camera Deputaţilor este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.